Utrka Best Drive by Continental Jajce privukla takmičare iz cijelog regiona

Nakon bogatog ljeta kulturnih i sportskih događaja u Jajcu, uključujući motorijadu, koncertne manifestacije, tradicionalne Pozorišne igre, te spektakularne skokove s vodopada, večeras je Jajce ugostilo utrku koja je postala centralni događaj sezone – “BestDrive by Continental Jajce Run 2024”.

Ova utrka, održana na dionicama od 5.000 i 10.000 metara, okupila je više od 170 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, ali i Sjedinjenih Američkih Država.

Posebnost ove utrke leži u njenoj jedinstvenoj trasi koja započinje u samom centru srednjovjekovnog kraljevskog grada, u neposrednoj blizini jednog od 12 najljepših vodopada na svijetu. Učesnici su potom trčali duž obale smaragdne rijeke Plive, prolazeći kraj drevnih mlinčića na Plivskim jezerima, prije nego što su se vratili prema cilju, smještenom kod Banjalučke kapije, u historijskoj jezgri grada.

U utrci na 5.000 metara, Uroš Gutić (BiH) pokazao je izvrsnu formu i osvojio prvo mjesto, dok su Berin Mušanović (BiH) i Jasmin Ališić (BiH) zauzeli drugo i treće mjesto. U ženskoj konkurenciji, najbolja je bila Tea Faber (Hrvatska), dok su se Alma Hrnjić (BiH) i Snježana Pisarić (BiH) plasirale na drugo i treće mjesto.

Na dužoj dionici od 10.000 metara, najbrži je bio Mladen Samardžić iz BiH, slijedio ga je Ante Živković iz Hrvatske, dok je treći na cilj stigao Caleb Greenwich (BiH). U ženskoj konkurenciji, pobjedu je odnijela Marija Vražić iz Hrvatske, druga je bila Dijana Manđeralo (BiH), dok je Amela Trozić (BiH) zauzela treće mjesto.

Posebno su istaknuti najstariji učesnik, Jadranka Lukić, i najmlađi, Aleksandar Nenadić, koji su dodatno uljepšali ovu manifestaciju.

Lokalni sportski heroji nisu izostali, pa je tako najbolji učesnik iz Jajca na 10.000 m bio Nenad Veltruski, dok je Lara Ljubez bila najbolja među ženama. Na 5.000 m , Ivan Brizić je ponosno ponio titulu najboljeg u muškoj konkurenciji, a Iva Petonjić u ženskoj.

Glavni cilj ove utrke bio je promocija sporta, zdravog načina života i prirodnih ljepota Jajca. Organizator, Univerzalna škola sporta “Rasti zdravo”, na čijem čelu je trener Anto Žunić, pobrinuo se da svaki učesnik dobije poklon i medalju, dok su prvoplasirani po kategorijama osvojili novčane nagrade i pehare. Osim toga svi koji su istrčali cjelokupnu trasu od dobili i finišersku medalju.

Ova manifestacija, osim što je podigla sportski duh u gradu, još jednom je potvrdila Jajce kao mjesto gdje se susreću kultura, historija i priroda.

 

Jajceonline

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print