30. izdanje Sarajevo Film Festivala: Počinje filmski spektakl!

Kao i svake prethodne godine, Sarajevo ovih dana odiše posebnom energijom. Razlog je jedan – Sarajevo Film Festival (SFF), najveća filmska smotra u jugoistočnoj Evropi, koja će zvanično početi večeras. Festivalska groznica trese građane bh. prijestonice, ali i goste, koji su se slili sa svih strana svijeta kako bi prvi ili ko zna koji put osjetili draži koje Sarajevo nesebično daje tih osam dana, koliko SFF traje.

Bogata historija

Svi jedva čekaju defile domaćih i svjetskih zvijezda crvenim tepihom odnosno bosanskim ćilimom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19.15 sati, čime će svečano i početi jubilarno 30. izdanje SFF-a.

Izetbegović: Voditeljica ceremonije. Instagram

Osim projekcija više od 250 filmova i druženja na festivalskom trgu, posjetioci će moći uživati u noćnom životu u gradu s bogatom historijom.

Rajan: Gošća SFF-a. AP

Projekcijom filma bh. oskarovca Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ bit će otvoren SFF, a to će biti i svjetska premijera ovog ostvarenja. Film će istovremeno biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar „Safet Zajko“, a njegovom premijerom počinju projekcije SFF-a i u Mostaru – u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Tuzli – u Bingo Ljetnom kinu Tuzla. Ovaj film će biti prikazan van konkurencije za nagrade, jer je Festival učestvovao u njegovoj produkciji.

“Počasno Srce Sarajeva”

Čast da vodi svečanost otvorenja 30. izdanja SFF-a pripala je glumici Maji Izetbegović, koja je odrastala uz ovaj festival.

Redovi ispred BKC-a za ulaznice. Avaz

Najavljene su dodjele specijalne nagrade „Počasno Srce Sarajeva“, i to za četiri zvijezde – Meg Rajan (Ryan), Džona Turtura (John Turturr), Aleksandera Pejna (Alexander Payne) i Eliju Suleimana, čija će retrospektiva izabranih filmova biti prikazana u sklopu programa „Posvećeno“ (Tribute to).

Komična drama

Film „Nakon ljeta“ nastao je u produkciji „Propeler Filma“ (Hrvatska), u koprodukciji s kućama „Tangaj Production“ (Rumunija), „Obala Art Centar“ (BiH), „Baš Čelik“ (Srbija) i „Tramal Films“ (Slovenija). To je komična drama o mladoj ženi Maji koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Večeras defile na bosanskom ćilimu. E. Tihak / Avaz

Uloge u filmu, između ostalih, ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Boris Ler…

Blokirane ulice i izmjena saobraćaja

U pojedinim ulicama u Sarajevu na snazi će biti privremena izmjena režima saobraćaja, i to u Branilaca Sarajeva, Zelenih beretki, Ćemaluša, Radićeva, Franca Lehara i Kulovića.

Film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. SFF. Ustupljena fotografija

U periodu od 16. do 23. avgusta u terminu od 17 do 24 sata i od ponoći do 2 sata, kao i 24. avgusta od ponoći do 2 sata važi potpuna obustava saobraćaja i parkiranja vozila, osim vidljivo označenih i/ili najavljenih vozila organizatora SFF-a, i vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u ulicama:

– Zelenih beretki – na dijelu od raskrsnice s ulicom Ćumurija do raskrsnice s ulicom Gimnazijska

– Branilaca Sarajeva – od raskrsnice s ulicom Gimnazijska do raskrsnice s ulicom Kulovića

– Ćemaluša – na dijelu od raskrsnice s ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva

– Ćumurija – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Zelenih beretki (omogućava se ulazak/izlazak korisnicima parking prostora u ulici Ćumurija, kroz ulicu Ćumurija prema saobraćajnici Obala Kulina bana)

– Radićeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a KS.

Inkluzija na crvenom tepihu

Trideseti, jubilarni SFF bit će jedinstven po još jednoj novini. Naime, ove godine ćemo i na crvenom tepihu biti svi jednaki. Na inicijativu Udruženja „Dajte nam šansu“, u noći otvorenja SFF-a prošetat će mladi par Damir i Lejla, inače članovi Udruženja, te ovaj SFF učiniti još posebnijim.

Osobe su s invaliditetom koje, kao i ostale, svojim postojanjem doprinose društvu na različite načine, a najprije hrabrošću i odlučnošću kako ne treba odustajati.

Prodaja ulaznica u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu počela je 12. avgusta, a ljudi su u dugačkim redovima strpljivo čekali da dođu do svoje.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print