SRD “Vrbas” : Nazapamćeno nizak vodostaj rijeke Vrbas posebno utječe na riblji fond

 

Izuzetno ekstremno visoke temperature prouzrokovale su velike probleme, kako ljudima, koji jako teško podnose ovakvu vremensku nepogodu, tako i biljnom i životinjskom svijetu.

Mnogi naši stariji  sugrađani nisu zapamtili da je vodostaj rijeke Vrbas bio ovoliko nizak, što je svakako alarm, kada je upitanju očuvanje i zaštita flore i faune u Vrbasu i njenim pritokama sa posebnim akcetnom na riblji fond.

 

Kontaktirali smo sekretara SRD Vrbas Donji Vakuf, Namira Zahirovića Čarlija te se zainteresirali za ovu problematiku. Naš sagovornik nam je pojasnio da je nizak vodostaj evidantan u rijeci Vrbas i u toj situaciji  ribe se povlače u dublje vode kako bi došle do kiseonika. Trenuno, nema većih problema, nisu uočene neke štete,ali da je problem evidentan jeste.

Također, pored trenutne situacije sa niskim vodostajem , iz SRD Vrbas skreću pažnju na nesavjesne građane, koji bacanjem smeća u rijeku Vrbas, posebno njenu pritoku, a u pitanju je  Oboračka rijeka, dodatno produbljuju ovaj problem, što itekako utječe na kompletan biljni i životinjski svijet rijeke Vrbas i samih pritoka.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print