Izraelska vojska naredila evakuaciju “sigurne humanitarne zone” u Gazi

Izraelska vojska je u nedjelju naredila stanovnicima Khan Younisa da evakuišu naselje Al-Jalaa u Khan Younisu koje je vojska ranije označila kao “sigurnu humanitarnu zonu”, javlja Anadolija.
– Naselje Al-Jalaa više neće biti dio humanitarne zone – navodi se u saopćenju vojske.
Više od 75.000 Palestinaca raseljeno je na jugozapadu Gaze u proteklih nekoliko dana u kojima Izrael izdaje nove naredbe za evakuaciju.
Tvrde da palestinska grupa otpora Hamas izvodi operacije iz susjedstva i da će to biti opasna borbena zona.
Iako je izraelska vojska ranije odredila određene lokacije kao “sigurne”, nastavila je napade na ova područja, uzrokujući mnogo smrtnih slučajeva među Palestincima.
Kancelarija za medije vlade u Pojasu Gaze saopćila je da je rano u subotu, izraelska vojska gađala raketama školu Al-Taba'een u distriktu Al-Daraj na istoku Gaze, u kojoj su smješteni raseljeni, ubivši najmanje 100 Palestinaca dok su obavljali sabah-namaz.
Uprkos apelima posrednika u četvrtak, uključujući Egipat, SAD i Katar, da zaustave neprijateljstva, postignu prekid vatre i sporazum o razmjeni talaca, Izrael ustrajava sa svojim smrtonosnim napadom na Gazu.
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas ubijeno je oko 39.800 ljudi.
Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print