U Parizu večeras ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

U Parizu će večeras biti održana ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara sa primopredajom organizacije narednih Igara novom domaćinu Los Angelesu i spektaklom na Stadionu Francuske (Stade de France) na kojem će najvjerovatnije biti i poznati američki glumac Tom Cruise, prenijeli su francuski mediji.

Dvije sedmice poslije entuzijazma na ceremoniji otvaranja OI na Seni, sa smjelim scenama koje su bile predmet kritika konzervativnih političara u svijetu i ekstremne desnice u samoj Francuskoj, večeras su velika očekivanja za svečanost na Stadionu Francuske, koji je bio domaćin atletskih takmičenja.

Umjetnički direktor ceremonije otvaranja i sada zatvaranja OI Thomas Jolly izjavio je da želi da napravi “proslavu podijeljenom čovječanstvu koje je svaki dan od početka Igara isto vibriralo”.

Ceremonija, koja počinje oko 19.30 i završava se u 23.30, bit će kraća od svečanosti otvaranja, sa “povratkom” sportista na stadion i spektaklom od 40 minuta u režiji Jollyja uz zvuke muzičke grupa Air i Phoenix.

Potom će uslijediti govori i primopredaja organizacije OI Los Angelesu, gradu domaćinu narednih Ljetnih igara, 2028. godine.

Važan trenutak ceremonije će biti gašenje olimpijske baklje.

Bit će izveden operski komad “Zapisi” (Records). Riječ “records” je namjerno izabrana jer na engleskom znači i “arhiv”. Taj komad će biti mješavina prošlosti i futurističke vizije.

Prema američkim medijima, kad bude bila primopredaja Los Angelesu, Cruise će se pojaviti u stilu filma “Nemoguća misija” sa nekom akrobacijom.

Mediji u SAD-u su spomenuli da će se pojaviti i reper Snoop Dogg, koji je nosio olimpijsku baklju i viđen je tokom cijelih Igara na određenim takmičenjima, često obučen kao i sportisti te discipline.

Pominje se bend Red Hot Chili Peppers, kao i pjevačica Billie Eilish.

Izvor: Federalna/Beta

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print