Načelnik općine u Njemačkoj se suočio s tragedijom: Vratio se u BiH na mjesto gdje je izgubio nogu

Markus Huger, gradonačelnik njemačkog grada Špajhingena nakon više od godinu dana odlučio je da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i suoči se sa tragedijom koju je doživio tokom odmora kada je u teškom udesu ostao bez noge.

 

Markus Huger priznaje da je taj 9. juni 2023. godine promijenio njegov život zauvijek. Jučer, zajedno sa suprugom, odlučio je da se vratio na mjesto nesreće kako bi shvatio šta mu se zaista desilo i kako je došlo do teškog udesa.

Vratio se u hotel

Prva njegova stanica u BiH bio je hotel iz kojeg je posljednji put tog 9. juna izašao na obje noge. Takođe, tada je i vjerovatno posljednji put u životu sjeo na motor.

Došavši na mjesto nesreće, shvatio je da se radi o jednoj dugačkoj čistini, bez krivina. Samog udesa se ne sjeća, ali se sjeća da su on i prijatelj dugo vozili iza kamiona prije nego su mogli da ga zaobiđu. Nakon godinu dana, na stubiću pored puta vidio je ogrebotinu koja je i danas ostala od udesa.

Sljedeće čega se sjeća jeste da se probudio u bolnici u Bihaću gdje mu je rečeno da je izgubio stopalo. On prosto nije mogao da vjeruje. Ali, bio je pod jakim lijekovima i nije mogao da razmišlja o tome.

Teška panika

Ipak, onda se prisjeća da ga je uhvatila teška panika, gdje mu ni ljekari nisu mogli da pomognu:

– Stalno sam razmišljao šta će biti sa mnom ako ostanem u vegetativnom stanju, poput Šumahera? Mislio sam da ću do kraja života biti ovisan o tuđoj pomoći – prisjeća se on. Ipak, njegova supruga je uspjela da organizuje da ga prebace na liječenje u Njemačku.

– Ovdje sam zapravo shvatio da tog junskog dana nisam učinio ništa loše. Bila je to samo sudbina i nepažljivi vozač kamiona koji je vjerovatno je preticao traktor – rekao je on.

Na kraju je shvatio da se mora pomiriti sa svim što mu se desilo jer samo tako može nastaviti dalje.

izvor: avaz.ba
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print