Desetogodišnji Fatih Subašić osvojio svih 78 bh. vrhova

Fatih Subašić je desetogodišnjak iz Sarajeva koji je usponom na Kotu 2041 na planini Volujak kompletirao svoj Challenge 2000+. Fatih je, sa svojih 10 godina, najmlađi učesnik koji je kompletirao izazov i tako je postao 108. osoba s uspješno osvojenih svih 78 bosanskohercegovačkih vrhova s nadmorskom visinom iznad 2.000 metara.

Strastveni planinar

Prema riječima Fatihovog oca Nihada Subašića, ovaj uspjeh znači mnogo kako za dječaka tako i za njega, kao ponosnog roditelja.

– Ovaj podvig je impresivan za bilo kojeg planinara, a posebno za nekog Fatihovih godina. Osvojiti sve ove vrhove zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost, mentalnu snagu, odlučnost i strast prema planinarenju. Ovo dostignuće nije samo dokaz Fatihove izvanredne sposobnosti, već i inspiracija za sve mlade ljude koji žele da se bave planinarenjem – kazao je Nihad za „Avaz“.

Dječak uživa u planinarenju. Facebook

Fatihova ljubav prema planinama, dodaje Nihad, javila se kroz zajedničke planinarske izlete.

– Kao njegov otac i kao strastveni planinar, Fatiha sam od malih nogu vodio na razne planinarske izlete. Odrastajući u okruženju koje vrednuje prirodu i avanturu, Fatih je prirodno razvio interes za planinarenje. Njegova fascinacija prirodnim ljepotama BiH te želja da osvoji prelijepe planinarske vrhove su postale izraženije kako je odrastao i stjecao iskustvo na planinskim stazama koje je prelazio sa mnom – rekao je Nihad.

Puna podrška

Kao neko ko je završavao Challenge 2000+, bio je, kaže, sretan kada je Fatih samoinicijativno odlučio da mu se pridruži. U takvoj situaciji Fatih je s njegove strane dobio potrebnu podršku i motivaciju da ostvari svoju namjeru. Njegova ogromna posvećenost i entuzijazam rezultirali su ovim izvanrednim postignućem na koje je kao roditelj izuzetno ponosan.

– Za Fatiha postati 108. osoba koja je osvojila sve vrhove iz Challenge 2000+ predstavlja vrhunac njegovih dosadašnjih planinarskih pohoda. Ovaj uspjeh potvrđuje njegovu izuzetnu upornost, odlučnost i ljubav prema planinarenju i prirodnim ljepotama naše domovine. Fatih je, posjećujući naše planine, shvatio koliko je naša domovina lijepa i zbog toga je postao dječak koji ponosno i snažno voli svoju domovinu – iskren je bio Nihad.

Kreće u osvajanje regiona

Fatih nema namjeru da stane na ovom uspjehu. On već sada planira nove avanture i izazove. Njegovi planovi uključuju osvajanje najviših planina u regionu, a zatim i Evrope.

– Mi kao roditelji smo izuzetno ponosni na njega i njegov trud i nastavit ćemo ga podržavati u njegovim planinarskim ambicijama. Fatih želi nastaviti osvajati vrhove, ali i inspirirati druge mlade ljude da se bave planinarenjem i istraživanjem prirode – kazao nam je Nihad.

Fatihova poruka

– Pozivam vas da istražujete i uživate u predivnim planinama BiH, jer nude nevjerovatne pejzaže i prirodna čuda koja vrijedi otkriti. Dok planinarite, molim vas da čuvate prirodu i ne bacate otpatke. Očuvajmo našu prirodu čistom i prelijepom za sve buduće generacije. Planinarenje je sjajan način da provedete vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima, jačate svoje tijelo i um i stvarate nezaboravne uspomene. Izađite u prirodu, osjetite čaroliju planina i uživajte u svakom koraku! Vidimo se na planinarskim stazama – kazao je Fatih za „Avaz“.

Ovo postignuće je i dokaz posvećenosti planinarenju te jačanju porodičnih veza kroz zajedničke aktivnosti.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print