Ljekarska komora SBK: Unaprjeđenje statusa ljekara u javnom zdravstvu mora biti imperativ

S obzirom da posljednjih godina svjedočimo ubrzanoj migraciji stanovništva različitih zanimanja i usmjerenja, te da istog nije pošteđen ni medicinski kadar, smatramo da je neophodno poboljšati uslove  ljekara u Srednjobosanskom kantonu.  Na tom putu pružamo punu podršku Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije SBK/ KSB. Liječnici u SBK-a  nemaju potpisan novi kolektivni ugovor te je neophodno naći kompromis u pregovorima Sindikata i Vlade SBK hitnim postupkom, ali zasnovan na realnim ekonomskim mogućnostima Kantona s jedne strane, a s druge strane usuglašavanjem uvjeta rada pod istim kriterijima kakve imaju liječnici u drugim kantonima, npr. Zeničko-Dobojskom kantonu ili Kantonu Sarajevo.

Ovim putem želimo upoznati javnost da uvjeti rada liječnika nisu jedinstveni u FBiH. Srednjobosanski kanton  ima lošije uslove rada, jer su posljednjih godina mnoga prava liječnika postupno ukidana. Vremenom se na taj način ruši dignitet liječnika, raste nezadovoljsvo istih te je broj liječnika specijalista u našem Kantonu svake godine manji, zbog napuštanja javnog zdravstvenog sektora, odlaska u privatni ili u javne zdravstvene ustanove drugih kantona. Uvjeti se prvenstveno odnose na godišnji odmor prema uvjetima rada, edukacije i radno vrijeme pojedinih specijalnosti, koji su u drugim kantonima jasno definirana i zagarantirana Kolektivnim ugovorima, a sve u skladu sa Zakonom o radu.

Unaprjeđenje statusa liječnika u javnom zdravstvu, nadležnom Ministarstvu zdravstva i socijalne politike, Vladi SBK, mora biti imperativ. Na taj način  sigurno bi zadržali naše liječnike, povećali broj liječnika u javnom zdravstvenom sektoru, i poboljšali kvalitet zdravstava i usluge prema našim građanima.

Želimo pozvati nadležne organe Vlade KSB, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije SBK, da posebnu pažnju obrate  prema ljekarima zaposlenim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, oni su nosioci zdravstva, jer u realnim okolnostima oni rješavaju najveći broj zdravstvenih usluga naših građana. Potrebno je osnažiti primarnu zdravstvenu zaštitu i podržati liječnike da ostanu u istoj, treba osigurati posebne benfite kako kroz financijsku naknadu, tako i kroz druge nefinancijske sfere.

Također, na kraju želimo naglasiti da Liječnička komora KSB želi i treba biti partner Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK, Zavodu za javno zdravstvo SBK, Zavodu za zdravstveno osiguranje SBK, u kreiranju zdravstvene zaštite, jer je neophodna hitna reorganizacija iste u Kantonu, a sve u svrhu poboljšanja kvaliteta zdravstava i usluga građanima SBK.

izvor: vitez.info

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print