Ubijen Ismail Hanijeh, vođa Hamasa!

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh ubijen je u Iranu nakon što je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika te zemlje, saopćili su Iran i Hamas rano u srijedu.
Hamas je za smrt šefa političkog ureda palestinske skupine okrivio izraelski zračni napad. Iranska paravojna Revolucionarna garda objavila je da istražuje napad i nije navela kako se dogodio.
Izrael je obećao da će ubiti Haniyeha i druge vođe Hamasa zbog napada grupe na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 ih je uzeto kao taoci.
Glasnogovornik izraelske vojske nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Izrael često ne komentira atentate koje je izvršila njegova obavještajna agencija Mossad.
Hamas je rekao da je Haniyeh ubijen “u cionističkom zračnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu” nakon što je u utorak prisustvovao polaganju zakletve iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana, zajedno s drugim dužnosnicima Hamasa, Hezbollaha i savezničkih grupa.
– Hamas proglašava velikom palestinskom narodu i narodu arapskih i islamskih zemalja i svim slobodnim ljudima svijeta, bratskog vođu Ismaila Ismaila Haniyeha mučenikom – objavio je Hamas u kratkom saopćenju.
U drugoj izjavi, grupa je citirala Haniyeha koji je rekao da palestinska stvar ima “cijenu” i “mi smo spremni na tu cijenu: mučeništvo za dobrobit Palestine, i za dobrobit Svemogućeg Boga, i za dobrobit dostojanstva za ovaj narod.”
Zvaničnici Hamasa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim komentarima.
Na Zapadnoj obali, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, kojeg podržava međunarodna zajednica, osudio je Haniyehovo ubistvo, nazivajući ga “kukavičkim činom i opasnim razvojem događaja”. Političke frakcije na okupiranom području pozvale su na štrajkove u znak protesta zbog ubistva.
Haniyeh je napustio Pojas Gaze 2019. i živio je u egzilu u Kataru. Najviši vođa Hamasa u Gazi je Yehya Sinwar, koji je bio organizator napada 7. oktobra.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print