Povećana potrošnja električne energije zbog vrućine, elektroenergetski sistem stabilan

Izvor: BHRT 

Toplotni talas u BiH donio je izuzetno visoke temperature širom BiH. I noćne temperature neuobičajeno su visoke, tako da su mnoga domaćinstva koja imaju rashladne uređaje primorana na to da ih ne gase ni tokom noći. Sve to opterećuje elektroenergestski sistem u našoj zemlji koji proteklih dana bilježi značajna povećanja u potrošnji električne energije.

Toplotni val koji je zahvatio našu zemlju proteklih dana doveo je do enormne upotrebe rashladnih uređaja što je dovelo i do povećanja potrošnje električne energije u BiH veće od uobičajenog ljetnog prosjeka. Elektroprivreda BiH bilježi skok u povećanju potrošnje struje od tri posto, što predstavlja energetski ekvivalent u povećanju potrošnje od oko 15 GWh. Kažu iz ovog preduzeća.

“U slučaju da postoji potreba za nabavkom novih količina mi smo spremni i na to, ali u ovim uslovima imamo dovoljno uglja na depoima i ermo postrojenja koja su u funkciji, tako da nema brige za prekid u napajanju el. energijom. Naravno, građani mogu racionalnije koristiti energiju, ali u ovom trenutku u smislu da će nešto naštetiti energetskom sektoru, to neće biti, tako da mogu biti mirni”, rekao je Sanel Buljubašić, generalni direktor EP BiH.

Tokom toplotnog vala u Republici Srpskoj je zabilježena potrošnja povećana za oko 15 posto u odnosu na prosječnu vrijednost za mjesec jul, navode iz Elektroprivrede Republike Srpske. Pali su i neki rekordi pa je u ponedjeljak zabilježena potrošnja iznosila 13 gigavat sati električne energije na dnevnom nivou. Napajanje domaćinstava zbog prevelike potrošnje nije ugroženo.

“Elektroprivreda Republike Srpske je obezbijedila dovoljne količine električne energije za svoje potrošače. Ne mogu se isključiti problemi u snabdijevanju, ali je vjerovatnoća takvih događaja vrlo mala”.

Iz Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, međutim kažu da u potrošnji električne energije nemaju značajnih odstupanja u odnosu na prethodne godine u ljetnim mjesecima.

“Što se tiče potrošača na distribucijskom području našem, mi imamo dovoljne količine električne energije i imamo adekvatnu sitribucijsku mrežu tako da našim potrošačima jamčimo dostatnu i kvalitetnu isporuku el.energije”, rekla je Marija Buntić, rukovodilac sektora korporativnih komunikacija EP EZEB.

Prema riječima naših sagovornika može se zaključiti da je elktroenergetski sektor u Bosni i Hercegovini stabilan i da prekomjerna potrošnja uslovljena nepovoljnim vremenskim prilikama proteklih dana ne bi trebala predstavljati problem u napajanju električnom energijom čak ni u slučaju da se visoke temperature zadrže i u narednim danima.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print