Donjovakufljani krenuli na Marš mira: Nezuk – Potočari

Nakon klanjanja podne namaza ispred Baš džamije okupili su se ovogodišnji učesnici Marš mira: Nezuk – Potočari. Njih 37 iz Donjeg Vakufa zajedno sa brojnim drugim učesnicima Marša mira će se u narednim danima kretati obrnutom rutom od one kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, u Tuzlu ili Kladanj.

Kako nam je pred sami polazak rekao Predsjednik PD „Dubrave“ dr. Hamdija Mlinarević, ovo je tradicija duga devetnaest godina.

“Ovo je devetnaesti put kako idemo na pohod Marš mira: Nezuk – Potočari. Članovi PD “Dubrave” zajedno sa brojnim građanima iz naše, ali i susjednih općina krenulo je prvi put na ovaj pohod 2006. godine, a sam Marš mira je počeo 2005. godine. Jedne godine nismo išli zbog poznate situacije sa korona virusom, ali smo jednom izložbom naših artefakata koje smo godinama skupljali na tom putovanju u našem gradu u Domu kulture napravili izložbu kako bi obilježili Marš mira.”

Iako ove godine prognoziraju sunčano vrijeme koje će pratiti učesnike Marša mira, bilo je mnogo godina kada se putovalo do Srebrenice po lošim vremenskim prilikama.

“Očekujemo da će nam biti lijepo vrijeme možda malo toplije nego što smo navikli, ali to je jednostavno tako. Moramo dijeliti ono što nas zatekne. Nekada je recimo to bila kiša sva tri dana putovanja, ali i tada se hodilo tim stazama na nama je da se prilagodimo terenu i vremenskim prilikama.”

Prevoz do Nezuka i povratak iz Srebrenice je organizovan autobusom, a ove kao i predhodne godine PD “Dubrave” Donji Vakuf obezbjedilo je hranu odnosno jedan kuhani obrok u kampovima Liplje, Mravinjici i Potočari za učesnike iz Donjeg Vakufa.

U Nezuku večeras u 19 sati biti će održana centralna manifestacija Okupljanje preživjelih veterana, bivše 28. divizije Armije RBiH u povodu obilježavanja 29. godišnjice od proboja Bošnjaka iz Srebrenice na slobodnu teritoriju.

I ove godine Marš mira će predvoditi veterani koji su preživjeli genocid.e

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print