Francuzi danas glasaju na historijskim izborima

Francuzi danas glasaju u jednim od najvažnijih izbora u svojoj historiji, dok krajnja desnica očekuje historijsku pobjedu, ali je politička pat-pozicija vjerovatniji ishod. Ovo je prvi put da anti-imigraciona Nacionalna okupljanja (RN) Marine Le Pen i Jordana Bardelle imaju realne šanse da preuzmu kontrolu nad Nacionalnom skupštinom.

Nakon pobjede RN u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora prošle sedmice, stotine suparničkih kandidata su odustale kako bi drugima pružile bolje šanse da poraze krajnju desnicu. Glasanje u kontinentalnoj Francuskoj počinje u 8 sati, a prvi izlazni rezultati će biti objavljeni 12 sati kasnije.

Bez obzira na rezultat, teško je vidjeti kako predsjednik Emmanuel Macron može izaći kao pobjednik iz ove situacije. Prije četiri sedmice je rekao da je odgovorno rješenje raspisati vanredne izbore kao odgovor na pobjedu RN na evropskim izborima, odmah nakon što ga je 28-godišnji lider stranke Jordan Bardella izazvao da to učini. Dvokružni izbori su došli kao šok za zemlju koja se pripremala za početak Olimpijskih igara u Parizu 26. jula. Sigurnost je već bila stroga, a sada je 30.000 policajaca raspoređeno zbog povećane političke napetosti.

Postoje strahovi od nasilja u Parizu i drugim francuskim gradovima, bez obzira na ishod glasanja, a planirani protest ispred Nacionalne skupštine u nedjelju navečer je zabranjen. U Dreuxu, historijskom starom gradu na putu za Normandiju, glasanje se poklapa sa danom kada olimpijski plamen prolazi kroz grad. “Za nas je to velika stvar, veća od izbora,” kaže Paulina iz turističke kancelarije. Plamen putuje po Francuskoj skoro dva mjeseca, a Dreux je planirao vikend proslava povodom njegovog dolaska. “Macron je trebao sačekati poslije Olimpijade,” rekao je stanovnik Dreuxa, Antoine.

Izborna jedinica koja uključuje Dreux je jedna od trka koju treba pratiti u drugom krugu ovih izbora. Kandidati poput Marine Le Pen i Jordana Bardelle već su osvojili svoja mjesta, osvojivši više od polovine glasova. Ali još 500 trka se odlučuje u drugom krugu, uglavnom sa dva ili tri kandidata. Bivši konzervativni ministar Olivier Marleix je poražen u prvom krugu od strane krajnje desničarskog kandidata Oliviera Duboisa. Obojica su se kvalifikovali za drugi krug, zajedno sa kandidatom iz lijevo orijentisanog Novog narodnog fronta, koji je drugi na nacionalnom nivou.

Zbog toga što je Nadia Faveris tijesno poražena od strane svog konzervativnog suparnika, povukla se iz trke “kako bi blokirala Nacionalno okupljanje”. Bilo je 217 ovakvih povlačenja širom Francuske, uključujući 130 kandidata Narodnog fronta i 81 iz predsjedničkog saveza Ensemble. To je dramatično promijenilo ravnotežu ovog ključnog opštih izbora. Projekcije nakon prvog kruga dale su RN šansu da osvoji apsolutnu većinu od 289 mjesta, ali konačne ankete u petak sugeriraju da je to sada nedostižno, sa potencijalnim maksimumom od 205 do 210 mjesta.

Stranke koje pokušavaju blokirati pobjedu RN kreću se od radikalne ljevice, komunista i zelenih do centrista i konzervativaca Makrona. Kažu da brane Petu republiku od ekstremnih politika krajnje desnice. Nacionalno okupljanje je ublažilo mnoge svoje politike, ali i dalje želi da daje prednost francuskim građanima nad imigrantima za poslove i stanovanje. Također želi ukinuti pravo na automatsko državljanstvo za djecu imigranata koja su provela pet godina u Francuskoj u dobi od 11 do 18 godina, te zabraniti dvojne državljane u desetinama osjetljivih poslova.

Iako su ankete nepouzdane, svaka od 500 trka je lokalna, a birači ne prate preporuke političkih stranaka. Ako RN uspije da osvoji preko 250 mjesta, mogla bi tražiti saveznike za formiranje manjinske vlade.

Također se govori i o tehnokratskoj vladi, slično onima koje su upravljale Italijom tokom krize u evrozoni. Umjesto odabira stručnjaka van politike, mogli bi uključiti političare sa dokazanom stručnošću u određenim oblastima. U svakom slučaju, Francuska ulazi u neistraženu teritoriju.

Sam predsjednik Macron je rekao da ne planira da podnese ostavku i da će nastaviti da služi posljednje tri godine svog mandata.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print