U donjovakufskom Domu kulture postavljena izložba BZK ‘Preporod’: 120 godina za sreću doma i naroda”

U okviru 514. Dana Ajvatovice u Donjem Vakufu,u foajeu JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf postavljena je izložba  “Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’: 120 godina za sreću doma i naroda”. Na izložbi je, kroz arhivsku građu, prezentirano djelovanje “Preporoda” od osnivanja, kroz djelovanje društava “Gajret” i “Narodna uzdanica” kao pravnih prethodnika i preteča današnje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Tokom svoje 120 godina duge historije  Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ ne samo da je dijelila povijesnu sudbinu Bošnjaka kao naroda već se bošnjačka kolektivna historijska sudbina, naročito u kulturno-identitetskom smislu, i simbolički i konkretno ostvarivala i kroz sudbinu današnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ počev od osnivanja društava „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ i njihova kasnijeg institucionalnog puta, preko njihova ujedinjavanja i osnivanja Kulturnog društva Muslimana „Preporod“ i zabrane njegova rada, odnosno preko godina formalnog prekida u njegovu djelovanju, pa sve do njegove obnove i izrastanja u ono što Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ danas jeste.

“Preporod” je imao veliku ulogu u opismenjavanju, obrazovanju i kulturnom i duhovnom razvoju zajednice, kako u većim gradovima u Bosni i Hercegovini tako i u manjim sredinama.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print