Ajvatovica iz 1947 godine. Sjećamo se Zakira ef. Kaniže

 

Tekst: Hasanović Amir

O visini postojanja tzv. slobode vjerskih obreda pokazuje činjenica da je 1947. godine, zabranjeno okupljanje muslimana na vjersko-kulturnoj manifestaciji “Ajvatovica”.

Posebnim dekretom iz Beograda a upotpunjenim odlukama visokih oficira Ozne i Narodne Milicije strogo su bila zabranjena sva vjerska okupljanja na teritoriju tadašnje Socijalističke Federtivne Republike Bosne i Hercegovine.

Tako je i ,,Ajvatovica ,, 22 juna 1947 doživjela svoj ,,krvavi,, kraj.. Uprkos upozorenju i zabrani obilježavanja ,,Ajvatovice,, okupljeni narod predvođen svojim vjerskim prvacima je krenuo u povorci kroz Donji Vakuf.

Tadašnji organi državne bezbjednosti,OZNe i Narodne Milicije su zapriječili most u Donjem Vakufu i pozvali sve iz povorke da se vrate kućama. Oglušivši se o naredbe narod je krenuo dalje.Na mostu je došlo do direktnog sukoba između organa tadašnje vlasti i naroda.Pripadnici OZNE su koristili oružje i tom prilikom ranili nekoliko ljudi pucnjima iz pištolja..Mnogi od učesnika su zadobili teške povrede a dvoje je umrlo nekoliko dana kasnije .Ugušivši u krvi pokušaj Bošnjaka da obilježe Ajvatovicu izvršili su hapšenja svih osumnjičenih za organizovanje događaja i povorke.

Nakon što su pohapsili vinovnike ovog događaja svi su po naredbi načelnika OZNE pritvoreni.

Narodni tužioc ispred Narodnog Suda u optužnici napisao je ovo: “Okrivljeni Kaniža Zakir, Kirlić Rešid, Ramljak Ibro, Smajić Muharem, Karajlić Alija i Dizdar Ahmet i drugi na dan 22. juna 1947. godine, u Donjem Vakufu, učestvujući u nenajavljenoj povorci vjerskog praznika “Ajvatovica”, suprotstavili se naređenjima komunističkih jugoslavenskih državnih organa i zabrani nošenja vjerskih zastava prilikom ove manifestacije.

Samo nakon dva dana saslušanja i dovođenja pripremljenih svjedoka optuženima su pročitane presude ,,Narodnog Suda,, Presuda ovog montiranog procesa je glasila Nadole optuženi terete se za tešku povredu državnog poredka,nepoštivanje državnih zakona i odluka,te izazivanje nemira i podrivanje FNRJ..

SHODNO presudi i ODLUCI SUDA OSUĐUJU SE: Zakir Kaniža, MB 3067/A., vjeroučitelj, 4 razreda medrese. Osuđen je na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 8 godina.

Rešid Kirlić, MB (…), mujezin, 4 razreda osnovne škole. Osuđen na ka­znu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 6 godina.

Ramo Redžić, MB (…), zemljoradnik. Osuđen je na kaznu lišenja slobode s prisilnim ra­dom u trajanju od 4 godine. Muharem Smajić, MB (…) zemljoradnik. Osu­đen je na kaznu lišenja slobode s pri­silnim radom u trajanju od 4 godine.

Alija Karajlić, MB (…), radnik. Osu­đen je na kaznu lišenja slobode s pri­silnim radom u trajanju od 4 godine i 6 mjeseci. Salih Muminagić, MB (…), željeznički činovnik, 6 razreda gimna­zije. Osuđen na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 3 go­dine i 6 mjeseci.

Ahmet Dizdar, MB (…), pekar. Osuđen na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od4 godine i 7 mjeseci. Ibro Ramljak, MB (…) zemljoradnik. Osuđen je na kaznu li­šenja slobode s prisilnim radom u tra­janju od3 god i 5 mjeseci. Rešid Dizdar, MB (…). Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 5 mjeseci.

Hasan Došlić, MB (…), kovač, nepismen. Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca. Naim Šutković, MB (…), ze­mljoradnik. Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca. Nazif Melić, MB (…), zemljoradnik.

Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca.

Fotografija načinjena 22 juna 1947 godine od strane pripadnika OZNE nekoliko trenutaka pred sukob na mostu u Donjem Vakufu….

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print