Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Odlučili smo isprobati drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.
Sastojci
- 50 g ribanog kokosa
- 500 g jagoda
- 50 ml soka od naranče
- 50 mlkokosovog mlijeka
- 500 g mascarpone sira
- 50 g – šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- 50 g -bijele čokolade
- 130 ml slatkog vrhnja
- 150 g piškota
Tostirajte kokos
Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Operite jagode
Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.
Pripremite preljev od jagoda
U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
Izmiksajte kremu
U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.
Sjedinite kremu i šlag
U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
Dodajte čokoladu
Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.
Nasjeckajte jagode
350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
Složite tiramisu
Na dno pravokutnog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
Ohladite
Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata.
Poslužite
Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.