Kakao postao skuplji od bakra

​Kakao je na Njujorškoj berzi u jednom danu poskupio za više od 700 dolara po toni i njegova cijena je prešla 9.000 dolara po toni, tako da je postao skuplji od bakra.

Kako prenosi Blumberg, fjučersi kakaoa u Njujorku su dodatno porasli nakon vijesti o finansijskim problemima u Gani, drugom najvećem svjetskom proizvođaču pomenute sirovine.

Kakao je samo ovog mjeseca poskupio za oko 60 odsto, a cijene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti usjeva.

Trgovci su zabrinuti zbog posljedica klimatskog fenomena El Ninjo koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, u oblasti gdje se proizvodi 75 odsto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade.

Kakao se proizvodi prije svega u Gani i Obali Slonovače.

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupjela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša ili promovišu poslastice sa drugim sastojcima kako bi ublažili poskupljenje, prenosi Jahu fajnens.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print