Želite li održati dobro zdravlje u hladnim zimskim danima, prije svega trebate znati koja hrana štiti i njeguje vaš organizam tokom hladne sezone.
Zimi smo češće bezvoljni, umorni i najradije bismo samo bili unutar svoja četiri zida.
Upravo su umor i manjak energije simptomi koje možete protumačiti kao upozorenje vašeg tijela da morate promijeniti prehranu.
S godišnjim dobima savjeti o ishrani mijenjaju se, a za zimsko razdoblje, uz standardne preporuke (korjenasto povrće, patlidžan, krompir, citrusno voće, mahunarke), blagotvorno je jesti variva, posebice supe i čorbice. Jela “kašikom” najbolji su odabir u hladnim danima, pa svakako nastojte konzumirati jednostavne supice od povrća, mahunarki i žitarica. Krepke zimske supe griju organizam, ali i štite od sezonskih bolesti.
Jednostavnu supu možete pripremiti od kelja.
Potrebna vam je glavica luka, dva krompira, mrkva, dvije šoljice kelja, dvije kašike prosa, četiri šoljice temeljca, a začiniti je valja po ukusu. Narežite sitno luk i kratko popržite, pa dodajte krompir narezan na kockice, narezanu mrkvu, kelj i proso. Sve sastojke dinstajte pet minuta, pa podlijte vrućim temeljcem i posolite.
Zajedno kuhajte 20 minuta i na kraju dodajte začine po želji. Ova supa ne sadrži masnoće, a prepuna je vitamina i blagotvorna zimi.
izvor:akter.ba