Većina nas posegne za šoljom toplog čaja u nadi da će da ublažiti bol u grlu ili da spreči prehladu. Koncept čaja kao pomoć pri izlečenju svakako nije ništa novo.
Pa, iako Kinezi koriste ovu metodu vekovima unazad da smanje bolesti i poboljšaju imuni sistem, i uprkos širokoj upotrebi čaja za podizanje imuniteta, zapravo je veoma malo čvrstih naučnih dokaza koji bi dokazali da čajevi nude ovu vrstu prednosti.
Ono što je poznato, kako prenosi “Everyday healt” da čajevi sadrže grupu antioksidanata poznatih kao polifenoli, odnosno flavonola, koji mogu da pomognu u zaštiti tijela od slobodnih radikala koji slabe imuni sistem. Uz to, zdravstveni stručnjaci se uglavnom slažu: kuvani čaj bez zaslađivača je zdrav izbor pića.
Zeleni čaj
Antioksidansi u zelenom čaju nekoliko desetina puta su, kako navodi “Prirodni lek” efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Oni se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka). Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorevanju masti. Zeleni čaj takođe dezinfikuje usnu duplju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primjenu našao i kod astme, bronhitisa, piše Telegraf.
izvor: Telegraf