Šljivopita po receptu naših nana

Počela je sezona šljiva, a ovo ukusno voće možete iskoristiti za pripremu različitih jela i slastica poput tradicionalne šljivopite.

Ako imate domaće šljive napravite ovu zanimljivu šljivopitu po starom receptu naših nana, a ovaj okus će vas sigurno vratiti u djetinjstvo.

Šljivopita nije klasična pita, to je vrlo mekana pita, koja se uvijek servirala kašikom na tanjir, pa bi se nekad znalo dodati malo naribanih oraha, no možete ih i preskočiti.

Sastojci

  • 800 g šljiva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g brašna
  • 50 g gustina
  • cimet, muškatni oraščić

Šljive operite, očistite i prepolovite, te ih poredajte u već namašćenu tepsiju. Kad ih poredate, pospite ih najprije šećerom, pa zatim pomiješanom smjesom brašna i gustina. Na kraju pospite cimetom i naribajte malo muškatnog oraščića.

Gustin će pomoći da se šljive sjedine i malo zgusnu u svom soku koji budu otpustile tokom pečenja u rerni.

Pecite ih u zagrijanoj rerni 20-25 min.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print