Osvježavajuće, ledeno hladno i super zdravo, ledeno zlatno mlijeko je postalo pravi hit ljeta. Zlatno mlijeko dobilo je svoj naziv zahvaljujući glavnom sastojku – kurkumi koja ovom piću daje prepoznatljivu žutu boju.
Kurkuma može pomoći kod bolova u zglobovima, upala, problema s jetrom ili respiratornih bolesti. Bogata je željezom, vitaminom B 6, vlaknima i bakrom i dokazano djeluje protiv bezvoljnosti, jača naš imunološki sistem i tako pomaže brže preboljeti prehladu.
Korijen kurkume
Drugi sastojak zlatnog mlijeka je đumbir, a kombinacija kurkume i đumbira djeluje kao prirodni pojačivač imunološkog sistema. Također, zahvaljujući brojnim antioksidansima i mikronutrijentima, začini djeluju i protuupalno i antibakterijski.
Zlatno mlijeko obično se konzumira mlako, no ljeti više volimo osvježavajuću ledenu verziju. Izvrsna je alternativa slatkim gaziranim pićima i napicima s kofeinom, a istovremeno zadržava okrepljujući učinak!
Sastojci za zlatno mlijeko:
- đumbir
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 2 kašike nektara agave ili javorovog sirupa
- 350 ml zobenog mlijeka
- 4-5 kockica leda
Priprema
Dodatna prednost zlatnog mlijeka jest što se ovo piće priprema iznimno brzo i jednostavno! Ulijte sve sastojke u shaker za koktele te dodajte kockice leda i snažno protresite da se prah potpuno otopi. Poslužite odmah, a po potrebi pospite još malo cimeta preko ledenog zlatnog mlijeka. I to je to, uživajte!
izvor: avaz.ba