Intervju sa direktorom firme ESOF d.o.o. Donji Vakuf , Enverom Avdićem

0
2528

Firma ESOF je osnovana u januaru 2013. godine. Postavljajući visoke standarde proizvodnje, odgovornosti u poslovanju, integriteta i profesionalnosti, za manje od pet godina, frima je dostigla lidersku poziciju na tržištu Bosne i  u segmentu proizvodnje i otkupa voća i povrća.

Razgovaramo sa Enverom Avdićem, direktorom ESOF-a.

Zamolit ću Vas da nam ukratko predstavite firmu ESOF?

„Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku razgovarati o našoj donjovakufskoj, domaćoj, a mogu reći i svjetskoj kompaniji. Firma ESOF osnovana je 2013. godine od strane domaćih fizičkih lica, Donjovakufljana. Krenuli smo  sa četiri plastenika od po 500 m2 i od tada smo nastavili kontinuirani rast u proširenju proizvodnih  kapaciteta, posebno plasteničkih, tako da sada imamo u proizvodnom portfoliju 11 ha ukupne plasteničke proizvodnje. Kupovinom proizvodnog objekta bivše fabrike Samoborka  naparavili smo poseban starteški projekat, pokretanje tog velikog objekta  a sve u cilju zapošljavanje naših ljudi. Mi smo posebno  zadovoljni i sretni  što  danas firma ESOF slovi za respektabilnu i renomiranu kompaniju, ne samo u gradu i kantonu, već i u državi. Mi smo kompanija koja visoko kotira kod naših svjetskih kupaca, koji prihvataju samo svjetske standarde. U proteklih pet godina bili smo  u kontinuiranoj investiciji  kada su u pitanju proizvodni kapaciteti, te prilagođavanje i renoviranje objekta za naše potrebe. U ovih pet godina investirali smo više od pet miliona KM u infrastrukturne kapacitete kako bismo mogli realizirati svoju poslovnu filozofiju i planove, obzirom da biznis povrća i voća ne može funkcionisati  bez adekvatnih kapaciteta.

Bilansi tog petogodišnjeg truda su takvi  da danas možemo kazati da su naši kapaciteti prihvata smrznutog voća i povrća veći od dvije hiljade tona u jednom momentu. Možemo se posebno pohvaliti sa komorama  plusnog režima gdje pakujemo naš svježi program voća i povrća, s kapacitetom koji prelazi dvije hiljade tona. Oprema koju smo instalirali zadovoljava najviše moderne standarde. A kada imate opremu morate obezbjediti i priznate svjetske standarde. Jedna smo od rijetkih firmi u BiH koja posjeduje internacionalni food standard, IFS, koji obuhvata kompletan proces u poslovanju kompanije, a s druge strane imamo  Oraganski certifikat i Global G.A.P. standard.

Malina je vodeća kultura kada je riječ o izvozu u sektoru voća i povrća iz BiH. Mnogo ste uložili u sektor jagodičastog voća, posebno maline . ESOF je  usmjereni prevashodno prema individualnom proizvođaču.

Shvatajući našu poziciju i odgovornost u vrijeme pokretanja biznisa u našem gradu, Donjem Vakufu, a imajući u vidu  da se mnogi bave proizvodnjom upravo maline, zaključili smo da trebamo i mi doprinijeti tom razvoju. Izgradili smo hladnjače i prije tri godine počeli sa otkupom jagodičastog voća s područja Donjeg Vakufa, ali i sa područja drugih gradovai. Zadovoljni smo našim kontinuiranim rastom. Nismo megalomanski ušli u sferu  otkupa, bazirajući se na kvalitetan lanac. Prošle godine približili smo se ukupnoj otkupnoj  količini od hiljadu tona, što je 50 % instaliranih kapaciteta i što dokazuje da nismo srljali u otkup. Ove godine, obzirom na raspoložive kapacitete, imamo potrebu da ih napunimo otkupljenim količinama jagodičastog voća, ali i ostalim kulturama voća i povrća. Time ćemo dodatno doprinijeti razvoju ne samo lokalne zajednice, već i šire.

Zadovoljstvo nam je što sa nama  želite podijeliti ekskluzivnu vijest, riječ je o potpisivanju Memoranduma o poslovnoj saradnji sa firmom Bos Agro Food.

Mi već drugu godinu sarađujemo sa ovom renomiranom švedskom kompanijom i u cilju optimizacije troškova i sinergijskog zajedničkog nastupa na tržištu otkupa i plasmana  dogovorili smo petogodišnju poslovnu saradnju na području Srednjobosanskog kantona gdje će ESOF biti lider u otkupu kompletnog programa jagodičastog voća. Na osnovu potpisanog Memoranduma svi kooperanati „Bos Agro Food“ ubuduće će ugovore potpisivati sa firmom „ESOF“. Siguran i organiziran otkup vodilja je u poslovanju ESOF- a u segmentu jagodičastog voća. Koperantima je na usluzi 24- satni otkup a pružena je mogućnost lične dostave proizvoda, uz zagarantiranu refundaciju troškova dostave. U „ESOF“ – u ističu da broj kooperanata iz godine u godinu veći.

Napravili ste još jedan potez, pokazali ste da ste društveno odgovorna i senzibilna firma. Ostvarili ste saradnju sa kompanijom Olip Bosna, na čemu se bazira ova saradnja?

Dolaskom u ovaj grad naša osnovna misija jeste broj zaposlenih u proizvodnom sektoru. To je sektor koji donosi novac, a ne sektor koji odnosi novac, poput trgovine. Jako smo zadovoljni što je ta renomirana firma pokazala želju da otvori svoj proizvodni pogon u Donjem Vakufu. Obzirom da mi raspolažemo velikim objektom, koji premašuje naše potrebe, uložili smo velike napore i sredstva da bismo izašli u susret ovoj firma dođe u ovaj grad, u naš objekat. Prije tri godine u ovom objektu, neposredno prije našeg dolaska, nije bilo nijedan uposleni radnik. Ja se nadam da će krajem 2018. i početkom 2019. godine u ovom objektu raditi više 500 radnika i to će biti naš ponos i data blagodat od Boga dragog. Zajedničkim radom moći ćemo kreirati nove vrijednosti, inicirati zahtjeve za smanjene poreznih opterećenja a time i ostvarivanje viših plata  u realnom sektoru .

Razgovarala Dijana Makić.