Jeste li ikada probali ćorpitu, ovako se priprema ovo staro bosansko jelo

Bosanska kuhinja je sačinjena od mnogobrojnih ukusnih, ali i kaloričnih slanih i slatkih jela. Gotovo da nema onih koji nisu ljubitelji ukusnih jela, koje su pravile naše nane i majke.

Osim dobro poznatih pita kao što su sirnica, burek, zeljanica, postoje i ona jela za koje mnogi nikada nisu ni čuli, a još manje probali. Jedno takvo je gotovo zaboravljena ćorpita, staro bosansko jelo s piletinom.

U nastavku vam donosimo recept i detaljne upute za pripremu ovog gotovo zaboravljenog tradicionalnog jela.

Potrebni sastojci:

  • šest bataka s karabatakom
  • tri glavice crvenog luka
  • so,
  • crvena začinska paprika
  • biber

Sastojci za jufku:

  • 600 grama brašna,
  • dvije male kašičice soli
  • 300 mililitara vode
  • 150 grama putera

Sastojci za preljev:

  • litar vode
  • dvije kocke pileće supe
  • so
  • ulje

Način pripreme

Prvo umijesite jufke tako što ćete pomiješati brašno, so i vodu. Potom dodajte i puter pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji par sati u frižideru.

Dok se tijesto odmara u frižideru, pripremite nadjev. Karabatak i batak odvojite, isjecite na sitne komade. Potom isjeckajte luk te ga pomiješajte s piletinom dodajete začine pa sve dobro izmiješajte.

Potom razvite jufke te ih isjecite na veće kocke. U svako polje stavite po karabatak ili batak sa filom, umotajte i takav smotuljak stavljajte u pleh koji ste pouljili.

Pecite pitu oko pola sata na 200 stepeni, a zatim je zalijte vrelom supom koju ste dobili od vode i kockica za supu. Vratite ćoravu pitu u rernu pa je pecite još petnaest minuta.

Izvor: Klix

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print