Ukusni somuni gotovi za samo 15 minuta: Prave se bez kvasca

Za ovaj somun ne treba vam kvasac, a spremit ćete ga za samo 15 minuta. Sve što vam treba od sastojaka su grčki jogurt i kupovna mješavina brašna s praškom za pecivo, tzv. self – rising flour.

Ako ovu mješavinu nemate gdje kupiti, napravite ga sami tako što ćete po šoljici brašna dodati jednu i po kašičicu praška za pecivo i jednu četvrtinu kašičice soli, piše 24sata.hr.

Ako sami pravite ovu smjesu, možete umjesto pšeničnog bijelog brašna iskoristiti brašno bez glutena, raženo ili od integralnih žitarica. To će promijeniti teksturu somuna, ali će sastojci biti zdraviji.

Priprema je vrlo jednostavna.

Pomiješajte jogurt i brašno u omjeru 1:1. Najlakše je ako kao mjeru koristite praznu čašicu jogurta, odnosno nakon što ste jogurt preliti u zdjelu, dodajte istu količinu brašna. Umijesite tijesto te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do željene veličine i gustoće po odabiru.

Postoji više načina kako ispeći somun

Možete ga staviti u tavu lagano premazanu uljem, te peći iznad srednje vatre dok s obje strane nije dobio lijepu smeđu boju i lagano se napuhnuo, a u sredini nije gnjecav. Tako se peče oko tri minute sa svake strane.

Možete ga pržiti u dubokom ulju dok ne postane hrskav i zlatne boje, a možete ga peći i na grill rešetki ili grill tavi.

Koju god opciju odabrali, ne može biti jednostavnije i brže.

Somuni
Foto: Printscreen / Instagram: Somuni

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print