Covid poštedio Afriku, naučnici zbunjeni

0
95

Prošle sedmice u Zimbabveu su zabilježena samo 33 nova slučaja COVID-a 19 i niti jedan preminuli, što je u skladu sa nedavnim padom broja zaraženih širom kontinenta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije zaraza u Africi jenjava od jula mjeseca.

Kada se koronavirus prvi put pojavio prošle godine, zdravstveni zvaničnici su strahovali da bi pandemija mogla poharati Afriku i ubiti milione ljudi. Mada je još uvijek nejasno kakav je krajnji danak COVID-a-19, ovaj katastrofalni scenario se nije dogodio ni u Zimbabveu ni u većem dijelu kontinenta, pišu Vijesti.

Naučnici naglašavaju da je izuzetno teško doći do preciznih podataka o koronavirus naročito u afričkim zemljama i upozoravaju da bi lako moglo doći do rasta broja novih slučajeva i preminulih.

Međutim, nešto “misteriozno” se dešava u Africi što zbunjuje naučnike, kazala je za AP Wafaa El-Sadr, šefica odsjeka za globalno zdravlje na Kolumbija univerzitetu.

“Afrika nema vakcine i resurse za borbu protiv COVID-a 19 kakvi postoje u Evropi i SAD, ali izgleda da njima ide bolje”, kazala je ona.

Manje od 6 posto stanovništva u Africi je vakcinisano. Mjesecima, SZO opisuje Afriku kao “jedan od najmanje pogođenih regiona na svijetu” u sedmičnim izvještajima o pandemiji.

Pojedini istraživači kažu da su mlađa populacija kontinenta – prosječna starosna dob je 20 godina u odnosu na 43 u Zapadnoj Evropi – zajedno sa manjom stopom urbanbizacije i tendencija da se vrijeme provodi na otvorenom, možda zaslužni za to što je kontinent pošteđen smrtonosnijih posljedica virusa.

Nekoliko studija je u toku kako bi se utvrdilo da li postoje druga objašnjenja uključujući i genetske razloge ili prošle infekcije parazitskim bolestima.

Prošlog petka, istraživači koji rade u Ugandi kazali su da su otkrili da pacijenti oboljeli od COVID-a 19 koji su u velikoj mjeri bili izloženi malariji imaju manju vjerovatnoći da će razviti teže oblike bolesti ili smrti od osoba koje su bile manje izložene toj bolesti.

Christijan Hapi, direktor Afričkog centra za genomiku zaraznih bolesti na Redimers univerzitetu u Nigeriji, kazao je da su vlasti u Africi navikle da suzbijaju epidemije i bez vakcina, a zasluge za povoljnu situaciju pripisuje velikoj mreži zdravstvenih radnika u okviru zajednica.

”Ne radi se uvijek o tome koliko novca imate ili koliko su vam sofisticirane bolnice”, kazao je on za AP.

Južnu Afriku i procjenjuje se da je tamo usmrtio preko 89 000 ljudi, što je daleko najviše na kontinentu.

Međutim za sada, afričke vlasti, mada priznaju da postoje velike razlike u podacima, ne prijavljuju ogromne cifre neočekivanih žrtava koje bi mogle biti povezane sa koronavirusom.

Podaci SZO pokazuju da broj preminulih u Africi predstavlja tri procenta od ukupnog broja mrtvih na globalnom nivou.

Poređenja radi, broj žrtava na američkom kontinentu predstavlja 46 posto od ukupnog broja mrtvih, a u Evropu 29 procenata.

Nigeriji, najnaseljenijoj afričkoj zemlji, vlada je zabilježila skoro 3000 mrtvih među 200 miliona stanovnika. SAD toliko mrvih bilježe svaka dva ili tri dana.

U petak, nigerijske vlasti su počele kampanju za širenje imunizacije u ovoj zapadnoafričkoj zemlji. Zvaničnici kažu da im je cilj da vakcinišu polovinu populacije prije februara, što bi im prema njihovom mišljenju pomoglo da ostvare kolektivni imunitet.

Ojevale Tomori, nigerski virolog, koji radi u nekoliko savjetničkih grupa u SZO, kazao je da Africi možda neće ni trebati toliko vakcina koliko je potrebno Zapadu. On kaže da postoji ideja, mada kontroverzna, a o kojoj su ozbiljno razgovaralo afrički naučnici – a ona podsjeća na prijedlog britanskih zvaničnika prošlog marta da dozvole da COVID 19 slobodno zarazi populaciju kako bi se izgradio imunitet.

To naravno ne znači da vakcine nisu potrebne Africi, ističe AP.

”Potrebno je da se vakcinišemo kako bismo se pripremili na sljedeći talas”, kazao je Salim Abdul Karim, epidemiolog sa Južnoafričkog univerziteta, koji je prethodno savjetovao vladu Južne Afrike o COVID-u 19.

”Posmatrajući šta se dešava u Evropi, vjerovatnoća da i ovdje dođe do povećanja broja novih slučajeva je visoka”, kazao je Karim za AP.

 

izvor: vijesti.me