830 godina Povelje Kulina bana

0
45

Danas se obilježava 830. godišnjica Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, te je ovo najstariji sačuvani dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana, napisana 29. augusta 1189. je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku.

To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Ujedno, potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

U Zenici će povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana danas biti organizovan niz događaja, a ovaj dan se obilježava i kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Izložbom “Srednjovjekovna Bosna” u sarajevskoj galeriji Colegium artisticum i susretom historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta, koji će biti održani 29. augusta i 6. septembra, Međunarodni centar za mir obilježit će 830 godina postojanja Povelje Kulina bana.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i art direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić objavio je poziv građanima BiH, posebno bosanskohercegovačkoj dijaspori i međunarodnim predstavništvima da 29. august obilježe dostojanstveno, jer se radi o jedinstvenom svjedočanstvu o mudrosti države i državnika srednjovjekovne Bosne.

“Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban”, istakao je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Izvor: Anadolu Agency/Fena