Dogovor MMF-a i BiH o novom aranžmanu još nije postignut

0
36

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu postigli dogovor o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu (Extended Fund Facility – EFF), zbog nedostatka konsenzusa u vezi reformi koje bi trebale biti dio programa, saopšteno je iz Kancelarije MMF-a u BiH.

Kako su naveli, ekonomija BiH trpi značajne posljedice zbog pandemije KOVID-19.

“Novi val infekcija u BiH i širom Evrope doveo je do nove neizvjesnosti i prisilio vlasti da ponovo uvedu mjere da bi zaustavile širenje zaraze. Prema našim procjenama, ekonomija će se smanjiti za 5,5 odsto ove godine, što predstavlja odraz uticaja pandemije na turizam, ugostiteljstvo, transport i proizvodnju, između ostalog”, poručili su iz MMF-a.

Istakli su da za 2021. godinu predviđaju oporavak ekonomskih aktivnosti za 4 odsto, ukoliko vlasti budu u stanju održati makroekonomsku stabilnost i ograničiti zdravstvene rizike, i uz pretpostavku da će vakcina biti široko dostupna u drugoj polovini godine.

Predstavnik MMF-a Martin Petri naveo je kako su vlasti u BiH reagovale brzo i efikasno da bi zaustavile širenje zaraze i uvele mjere podrške zdravstvenom sistemu.

“Aranžman valutnog odbora i dalje pruža podršku stabilnosti finansijskog sistema. MMF je dao podršku ovim politikama u vidu Instrumenta za brzo finansiranje – RFI u iznosu od 333 miliona evra, koji su doznačeni u aprilu 2020. godine”, rekao je on.

Misija MMF-a je razgovarala sa vlastima o mogućnostima pružanja dodatne podrške putem novog programa, koji bi BiH pomogao da se bolje izbori sa krizom izazvanom KOVID-19. U tom kontekstu, kako je saopšteno, MMF bi mogao obezbijediti finansiranje za dodatnu potrošnju za podršku zdravstvenom sistemu, firmama i domaćinstvima, i za podršku najugroženijima.

Programom je predviđena dodatna potrošnja na zdravstvenu zaštitu, subvencioniranje plata i pomoć nezaposlenima, kao i podrška fondovima za kreditne garancije da bi se proširilo kreditiranje banaka prema firmama koje imaju problema sa nedostatkom sredstava, naveli su iz MMF-a.

Dodali su da Misija MMF-a podržava planove vlasti u vezi budžeta za narednu godinu, koji će pomoći oporavku ekonomije.

Tim stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Petrija obavio je virtuelnu posjetu Bosni i Hercegovini od 19. oktobra do 18. decembra, a između ostalog, diskusije su se vodile o reformama koje će postaviti temelje za brži i inkluzivniji rast.

Kako je saopšteno, misija je postigla razumijevanje u važnim oblastima strukturalnih reformi, uključujući reforme u sektoru javnih preduzeća, upravljanja javnim finansijama, nadzora potrošnje za potrebe suzbijanje pandemije te javnih nabavki.

“U dvije oblasti, razgovori još uvijek nisu finalizirani. Prvo, za potrebe unapređenja jedinstvenog ekonomskog prostora, potrebne su reforme u pogledu digitalizacije, stvaranja jedinstvenog energetskog tržišta i promovisanja kreditne ekspanzije uključujući i putem bolje naplate potraživanja. Drugo, da bi se ojačao okvir za finansijsku stabilnost, potrebno je uspostavljanje fonda za restrukturiranje banaka i jačanje saradnje između entitetskog i državnog nivoa u pogledu predviđanja i upravljanja potencijalnim finansijskim krizama”, istakli su iz MMF-a.

Dodali su da bi ove reforme donijele značajne ekonomske koristi stanovništvu BiH i istovremeno ojačale otpornost ekonomije na potencijalne krize.

 

izvor: bhrt.ba