6. februara – Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je Međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina u cilju promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija.
Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, telekomunikacija, medija i drugi promoviraju sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativnih i društvenih odgovornosti iz oblasti zaštite dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom.
Ovaj dan se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Centra za sigurni internet.
Dan sigurnijeg interneta 2024 (SID 2024) ove godine će se obilježiti pod sloganom „Surfaj Sigurno – Zajedno za bolji internet” 6. februara 2024. godine, realizacijom popularnog online kviza za djecu.
Tokom prethodnih godina u takmičenju je učestvovalo više od 107,560 djece! Kako bi se i ove godine osiguralo što veće učešće djece i mladih u takmičenju, te time povećalo njihovo znanje o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija, kreiran je poster koji promoviše obilježavanje SID-a 2024, sa pozivom djeci da se uključe u takmičenje.
Poster i najava događaja su dostupni i na web platformi www.sigurnodijete.ba.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print