KO SDP SBK: Ima li Korone dok je vlast na godišnjem?

0
66

KO SDP BIH SBK obratili su se javnosti saopćenjem koje prenostimo u cjelosti,

Na žalost, epidemiološka situacija nikad nije bila gora u Bosni i Hercegovini od izbijanja epidemije i svakim danom je sve gora. Svaki dan stotine novozaraženih dovode našu državu u vrh crnih evropskih statistika, a zdravstveni sistem, ako već nije, onda je pred kolapsom. Mediji o tome glasno govore, ali od nadležnih institucija ni riječi ni djela kako bi se ova situacija popravila.

Srednjobosanski kanton, kao središnji dio Bosne i Hercegovine sasvim sigurno bi logično trebao biti jedno od ugroženijih područja Bosne i Hercegovine. Od poznanika i prijatelja svakodnevno čujemo o novim slučajevima, čak i državni mediji imaju više informacija o pandemiji od naših institucija. Šta više, dok je situacija bila neuporedivo bolja imali smo svakodnevno konferencije za medije Kriznog štaba Srednjobosanskog kantona sa novim informacijama i prijedlozima mjera – ali čim se situacija pogoršala kao da je Krizni štab otišao na godišnji. Građani ne dobivaju nove provjerene informacije, nema novih mjera na nivou Kantona, nema strožije primjene mjera od strane Federalnog Kriznog štaba, a broj oboljelih raste iz dana u dan.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine  SBK/KSB ovim traži od nadležnih institucija da javno objave broj oboljeljelih na području Srednjobosanskog kantona, te da u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini krene u strožiju primjenu mjera koje je donio Federalni Krizni štab, te da eventualno donese dodatne mjere koje se odnose na područje našeg Kantona kako bi se spasili životi. Privredi u svakom slučaju treba maksimalno pomoći i omogućiti da život teče dalje, ali se ipak svi zajedno moramo odgovornije ponašati kako prema sebi tako i prema drugima. Vladajuća koalicija mora pokazati odgovornost prema građanima, a ne samo prema sebi i svojim bližnjim tako što je ovo vrijeme iskoristila za korištenje godišnjeg odmora kako bi se što bolje pripremila za jesenju predizbornu kampanju. A „korona“  je najbolje pokazala da do sada nije birala ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, a najmanje po stranačkoj pripadnosti!