FOTO/Načelnik Sušić posjetio radove na džamiji na Ajvatovici

0
898

Prije dvije godine, u okviru „508.Dana Ajvatovice“ položen je kamen temeljac za izgradnju džamije na Ajvatovici. Iako je projekt za džamiju urađen prije nekoliko godina, bilo je potrebno obezbijediti novac za gradnju manjeg objekta koji bi se izgledom uklopio u ambijent netaknute prusačke prirode.

Ipak, zahvaljujući dugogodišnjim dobrim odnosima koje njeguju općinski načelnik Huso Sušić i gradonačelnik Burse Alinur Aktaš, tokom posjete delegacije Republike Turske u martu ove godine, gradonačelnik Aktaš izrazio je želju da pomogne načelniku Sušiću i prijateljskoj općini Donji Vakuf da džamija na Ajvatovici bude konačno završena.

Tom prilikom, gradonačelnik Burse donirao je 50.000 eura za izgradnju džamije.

„Tokom posjete Općini Donji Vakuf i našeg sastanka, gradonačelnik Alinur i ja razgovarali smo o brojnim temama, a Ajvatovica je svakako nezaobilazna. Alinur je izrazio želju da finansira izgradnju džamije na Ajvatovici, sredstva su uplaćena, a projekt je ranije urađen. Radovi na džamiji i uređenju staza kao i šadrvana uveliko su u toku. Džamija bi trebala biti završena za mjesec dana, a posebno me raduje što je riješen i dovod pitke vode do džamije, a u tome su nam pomogli naši mještani Salih Nuker, Mirsad Began i Nijaz Elkaz – Lokum,“ kazao načelnik Sušić.

Biće to izgled starinske, drvene džamije, koja će svojom autentičnošću biti potpuno uklopljena u ambijent Ajvatovice, što će značajno potvrditi da Ajvatovica pored vjerskog karaktera ima i veliki turistički potencijal.

Općinski načelnik izrazio je zahvalnost i generalnom direktoru Srednjobosanskih šuma Hajić Vildanu na pomoći pri uređenju šadrvana za odmor koji se nalaze u neposrednoj blizini ove džamije.

„Izgradnja džamije puno će značiti za vjernike, jer je ajvatovička livada ali i Prusac, od velikog značaja za sve. Pored toga, tokom cijelog ljeta dolaze nam turisti, ekskurzije, delegacije, vjernici iz svih dijelova BiH ali i nekih drugih država, stoga će nam i zbog  toga biti od značaja. Putna infrastruktura je završena do kraja, tako da se i luksuznim automobilima lako može doći do Ajvatovice“, dodao je Sušić.

Izvođač radova je građevinska firma IPSUM d.o.o. Bugojno.