Novac od MMF-a i dalje čeka neki dogovor

0
43

Novac Međunarodnog monetarnog fonda, koji je Bosna i Hercegovina dobila zbog aktuelne sitacije s pandemijom, po svemu sudeći i dalje ostaje na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Iz ove institucije tvrde da bez odluke Savjeta ministara nema ni raspodjele. A nove odluke, kako tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara, neće biti.

Vijeće ministara nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a. Završili smo taj posao, tvrdi predsjedavajući Zoran Tegeltija.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Ja smatram da Centralna banka ima sve što je potrebno da se sredstva isplate entitetima i Brčko distriktu i ne vidim potrebu da se neka nova Odluka donosi.

S druge strane, Centralna banka BiH ne može izvršiti raspodjelu sredstava MMF-a bez posebne odluke Vijeća ministara, kazao je guvrener centralne banke.

SENAD SOFTIĆ, guverner Centralne banke BiH

“Pored obveza da Ministarstvo financija i trezora dostavi Centralnoj banci promisornu notu predviđa se i donošenje odluke Vijeća ministara BiH o raspoređivanju sredstava.”

Do zastoja raspodjele sredstava je došlo, jer po svemu sudeći, nema dogovora čelnika stranaka SDA i HDZ-a BiH o podjeli novca u Federaciji.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Još uvijek je to sve skupa tvrdo i mi insistiramona tome, milim SDA da se mora poštovati Ustav da ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Gdje su ti postotci dogovoreni, da vam sad ne moram objašnjavati šta je dobio Distrikt Brčko, šta Republika Srpska i šta Federacija. Kako je odnos u Federaciji pola pola između kantona i kako opet među kantonima to je sve napisano. Vrelo precizno i poslano MMFu na osnovu kojg je on prosljedio novac na centralnu banku

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

Imamo zastoj koji govori o tome da se ta odluka očigledno ne poštuje u dijelu neprihvatanja da se to utvrdi kao obaveza samih federalnih vlasti da sredstva podijeli kantonima.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda poručuju da Pismo namjere, kojeg su potpisali članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine definiše kako će se sredstva od Instrumenta za brzo finansiranje distribuirati entitetima i Brčko distriktu, ali da ne definiše kako će dio koji pripada Federaciji biti distribuiran kantonima.

REZIDENTNI PREDSTAVNIK MMF-a u BiH

“Naše je razumijevanje da se centralna vlada Federacije dogovorila da će 50% dijela Federacije biti alocirano kantonima te da ova alokacija nije sporna.”

Također, iz Međunarodnog monetarnog fona poručuju da ne postoji mehanizam koji bi omogućio da se jednom doznačena sredstva mogu povući nazad. Praktično, roka za raspodjelu nema.

izvor: bhrt.ba