511. Dani Ajvatovice : “Ajvatovica 1990.-2020. Snaga vjere i tradicije”

0
63

 

U okviru 511. Dana Ajvatovice  večeras je u Donjem Vakufu u JU Centar za kulturu, informisanje i sport upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma  “Ajvatovica 1990-2020. snaga vjere i tradicije” autora, novinara i publiciste Azama Mandžića.

Film je u 40 minuta trajanja obuhvatio sve značajne segmente, koji obilježavaju pohod najvećem dovištu muslimana u Evropi.

– Ovdje se radi o kombinaciji dokumentarističkog i reportažnog novinarskog žanra. Uvod je u znaku istorijskih fakata o drevnom Pruscu, potom govorimo o predanju o Ajvaz – dedi i njegovim dovama. Donosimo kadrove i obraćanja vjerskih i političkih predstavnika Bošnjaka u ratnim i poratnim godinama. U reportažnom dijelu donosimo pripreme za centralnu manifestaciju Ajvatovice, doček konjanika u Donjem Vakufu, dan prije, te kompletan put do Ajvaz – Dedine stijene i vjerskom programu na Ajvatovačkoj livadi. Smatram da je uspješno objedinjen obiman materijal na jedno mjesto, što svakako može biti poticaj za neko naredno djelo vezano za ovu tematiku – riječi su autora Mandžića.