50 godina od nastanka benda: ”Bijelo dugme” ponovo na turneji – prvi koncert u Sarajevu!

0
43

“Najveća priča bivše Jugoslavije – 50 godina Bijelog dugmeta”, naslov je u novom Nedeljniku kojim se najavljuje veliki intervju Gorana Bregovića i turneja ove grupe povodom velikog jubileja.

Turneja, kako navodi Nedeljnik, kreće 11. maja u Sarajevu, kada će se u Domu mladih održati prvi koncert.

“Pedeset koncerata u raznim delovima svijeta, naravno i bivšeg jugoslovenskog ‘svijeta’. O tom svijetu u ekskluzivnom intervjuu koji će biti objavljivan narednih nekoliko sedmica u Nedeljniku, zajedno sa najvećim dosijeom o kultnoj jugoslovenskoj grupi i njenom utjecaju na kulturu, društvo, politiku, jezik i pomirenje, govori Goran Bregović…”, najavljuju iz Nedeljnika.

Još nije poznato koja će tačna postava benda izaći na pozornicu na turneji.

Navodno neće biti Željka Bebeka, a Bregović bi na pozornici mogao biti s ekipom koju čine Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa, Zoran Redžić, Điđi Jankelić za bubnjevima i Ognjen Radivojević kao klavijaturist umjesto nedavno preminulog Vlade Pravdića.

Zanimljivo je i da će Bregović, na opasku reportera Branka Rosića o prvom koncertu u Sarajevu “neko bi u floskulama rekao ‘vraćate se na mjesto zločina'”, odgovorio: “Prvi koncert ćemo svirati u Domu mladih “Skenderija” u Sarajevu odakle smo krenuli. Tu smo prvi put svirali.”

Inače, za Nedeljnik, osim Bregovića, govore i Mirko Ilić, Branimir Dimitrijević, Bojan Hadžihalilović, Lajbah, Saša Lošić Loša, Tifa, Islamović, Jasenko Houra…