Najbolje fotografije u svijetu koje su obilježile 2019. godinu

0
189

 

Ove fotografije Grovier opisuje kao umjetnost vrijednu spomena, naročito u vrijeme široke proizvodnje fotografije kada svakodnevno nastaju nova inspirativna djela.

Početak 2019. godine obilježila je fotografija konja i jahača u plamenu. Naime, prema višestoljetnoj španskoj tradiciji, kada konj ili druga životinja pređe preko plamena, dim koji prodire kroz to stvorenje zaštitit će ga od štetnosti godinu. Fotografije agencije AFP učesnika takozvanog obreda Luminarias, koji se svake godine obilježava u jednom španskom selu, bile su jednako vizuelno upečatljive, koliko i kontroverzne.

Februar najčešće donosi impresivne fotografije zimske idile. Jedna od takvih nastala je i ove godine u Velikoj Britaniji.

Foto: Brian BaylissFoto: Brian Bayliss

 

Potrebna je savršena kombinacija vjetra koji puše pravom brzinom i u pravom smjeru preko polja prekrivenog svježim snijegom, taman toliko praškastom da se na njemu nježno kotrlja snježni valjak, a da bi nastala jedna ovakva fotografija. Izuzetno rijedak fenomen koji nazivaju snježnom balom zabilježio je britanski šumar Brian Baylissa kada je naišao na oštro februarsko jutro u Wiltshireu.

Svi znaju da fotografije često mogu prevariti, ali laži koje govore nekada su veća istina od istine o kojoj lažu, piše BBC. Takav je bio slučaj s nadrealnim pozama dvojice košarkaša, R. J. Barretta i Ziona Williamsona, a koje je majstorski u letu uhvatio fotograf Kevin C Fox.

Foto: Kevin C FoxFoto: Kevin C Fox

 

Vijesti o požaru u pariskoj katedrali Notre Dame u aprilu ove godine šokirale su svijet. Fotografije na kojima vatra guta impozantnu građevinu staru 850 godina ostat će zasigurno dio naše historije.

Foto: AFPFoto: AFP

 

Brojne su viralne fotografije američkog lidera koje su tokom 2019. kružile društvenim mrežama. Ipak, ona koja je pokupila najveće simpatije javnosti jeste fotografija na kojoj britanska vojvotkinja Camilla Parker Bowles smiješno namiguje iza leđa Donalda Trumpa.

Foto: BBCFoto: BBC

 

Mjsec juli obilježila je fotografija džinovske meduze koju su zabilježili ronioci organizacije Wild Ocean Week. Meduza je nazvana morskim plućima (Rhizostoma pulmo) tokom ronilačke ekspedicije blizu obale grada Falmauta.

Foto: Dan AbbottFoto: Dan Abbott

 

Veliki prodemokratski protesti u Hong Kongu te česte nasilne svađe demonstranata s policijskim organima, koji su potresali regiju šest mjeseci, donijeli su niz dramatičnih slika koje su zabilježili fotoreporteri širom svijeta.

Foto: Eye Wine/New York TimesFoto: Eye Wine/New York Times

 

Jake poplave u novembru ove godine u Veneciji ostavile su više od tri četvrtine mjesta UNESCO-ove svjetske baštine pod vodom te uništena brojna kulturna blaga. Fotografije turista koji snimaju selfije na Piazzi San Marco, pokušavajući očajnički spasiti nešto od svog vlažnog jesenskog odmora, preplavile su društvene mreže.

Foto: AFPFoto: AFP

 

Brojne su fotografije širom svijeta koje bi se još mogle izdvojiti kao one koje su obilježile proteklu godinu, ističe Grovier. Ipak, kako dodaje, važno je znati da se značaj fotografije ne ogleda u njenoj ljepoti i kvalitetu, već priči koju krije iza sebe, a koja će se pričati i u godinama ispred nas.

Klix.ba