30 godina bez Fredija Merkjurija: 10 činjenica koje možda niste znali o frontmenu grupe Queen

0
31

 

Novembra 24. 1991. godine fizički je planetu Zemlju napustio jedan od najboljih vokala svih vremena, legendarni Fredi Merkjuri (1946-1991). Čuveni muzičar je svojim sjajnim pjevanjem, harizmom i hitovima osvojio planetu, a pjesme koje je on izvodio se i dan danas pjevaju.

Fredi Merkjuri je bio specifičan lik, a ovo je 10 činjenica o njemu koje možda niste znali.

1. Fredi Merkjuri je bio briljantan bokser

U školi u Indiji, mladi Fredi Merkjuri je bio dobar stonoteniser. Ponekad je igrao tenis, posebno kada je bio na odmoru, i uživao je gledajući Vimbldon. Volio je da gleda i ragbi. Fudbal i kriket mu nisu išli.

– Mrzio sam kriket i trčanje na duge staze.  Bio sam potpuno beskoristan i u jednom i u drugom. Ali mogao sam da trčim sprint, bio sam dobar u hokeju i jednostavno briljantan u bokserskom ringu – rekao je jednom prilikom Fredi.

2.

Merkjuri je volio noćne klubove u Njujorku, ali jedan odlazak u diskoteku u Bruklinu pod nazivom The Gilded Grape nije mogao da zaboravi.

– Čuo sam da je zaista uzbudljivo, ali svi su mi rekli da ne treba da idem – ili, ako idem, barem da se uvjerim da me napolju čeka brzi auto otporan na metke – rekao je Merkjuri i nastavio:

– Svi su pokušavali da me upozore na ovaj klub, što me je naravno učinilo još odlučnijim da idem. Nedugo nakon što smo stigli tamo, izbila je velika tuča, koja je završila za našim stolom. Razbijale su se stolice, letjele pesnice, svuda krv. Bili Džin King je bila skamenjena, ali mi se dopalo. Rekao sam joj da ne brine, a kako je tuča besnela, zgrabio sam je i odveo na podijum za igru. Bilo je mnogo zabavnije nego imati prijatnu večeru u mom hotelu – rekao je Merkjuri.

3. Dizajnirao je logo grupe Queen

Merkjurijeva diploma iz umjetničkog i grafičkog dizajna iz Ilinga bila je korisna, jer je dizajnirao logo za grupu Queen nakon što se Džon Dikon pridružio bendu u julu 1971.

– Odlučili smo da bend nazovemo Queen i ja sam dizajnirao logo Queen grba. Jednostavno sam kombinovao sva stvorenja koja predstavljaju naše zvjezdane znakove (dva lava za lava, Džona i Rodžera; rak za raka, Brajan; i dve vile za devicu, Fredi)… a ja čak ni ne vjerujem u astrologiju! – rekao je svojevremeno Fredi.

4. Nije mu trebalo mnogo sna

Uprkos svom energičnom profesionalnom životu i žurkama, Merkjuri je rekao da može da preživi sa malo sna.

– Mogu dugo da ne spavam, to je moja priroda. Mogu da izdržim samo dva ili tri sata noću. Ne znam šta je to, ali je istina… Opuštam se na načine koje većina ljudi ne može da razumije, tako što samo spavam u avionu kada letim 20 minuta. To je dovoljno za mene. Za to kratko vrijeme napunim baterije i ponovo sam budan – rekao je Fredi.

5. Nije volio male avione

Queen je imao brojne koncerte širom svijeta, pri čemu su morali da lete avionom, ali Merkjuriju se nije dopalo kada su morali da putuju malim mlaznjakom u Južnoj Americi.

– Bio sam prestravljen. Ne volim da letim u nečem manjem od džambo džeta, a ova stvar u koju smo ušli je bila tako mala – rekao je Merkjuri.

6. Bio je u supergrupi sa Eltonom Džonom i Rodom Stjuartom

– Rod Stjuart, Elton Džon i ja smo htjeli da formiramo bend, nekada davno, pod nazivom Hair, Nose And Teeth – po nama trojici… lijepo je kad si popio puno vina i pričaš o tome i kažeš, “Da, hajde da to uradimo”. Ali sljedećeg dana, kada budeš trijezan i Elton kaže: “Neću da pjevam sa Rodom”, a Rod kaže: “Neću da pjevam sa Fredijem” a ja kažem:”Pa, neću da pjevam sa Eltonom!” shvatiš da se to nikada neće desiti – rekao je Merkjuri.

7. Asteroid je dobio ime po Frediju Merkjuriju

Otkriven 1991. godine, godine kada je Fredi preminuo, asteroid, koji je ranije poznat kao 17473, nazvan je Freddiemercury 2016. godine, godine kada bi napunio 70 godina.

– Čak i ako ne možete da vidite Freddiemercuryja kako skače nebom, možete biti sigurni da je tamo, “lebdeći u ekstazi”, kako bi mogao da peva, milenijumima koji dolaze – rekao je Džoel Parker sa Jugozapadnog istraživačkog instituta.

Asteroid je u orbiti u asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

8. Radio je na aerodromu

Mnogo prije nego što je postao jedan od najslavnijih pjevača u istoriji muzike, Merkjuri je imao drugi posao: razvrstavao je prtljag na aerodromu Hitrou u Londonu.

9. Fredi Merkjuri je “pomogao” grupi Sex Pistols

U decembru 1976. grupa Queen je morala da otkaže nastup u emisiji Bila Grundija jer je Fredi dobio jaku zubobolju i morao je da hitno posjeti zubara. Sex Pistolsi su dovedeni kao zamena, a njihovo gosotovanje obeležilo je puno psovki, sarkazma i navodnog pijanstva. Mnogi kaži da je upravo taj trenutak “lansirao” poznatu grupu.

10. Fredi Merkjuri je imao četiri zuba viška

Zubi su mu bili u zadnjem dijelu usta, što je ono što je gurnulo njegove prednje zube naprijed. Bio je svjestan načina na koji su mu se zubi pojavili, ali je odbio da ih popravi, vjerujući da bi promjena bilo čega na ustima mogla da promjeni njegove vokalne performanse. I bio je u pravu.

Podsjetimo se kakav moćan vokal je imao Fredi Merkjuri:

izvor: telegraf.rs