28. april, Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom obilježavanja 28. aprila, Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, saopćilo je da je Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization – ILO) proglasila ovaj dan. Obilježava se i u znak sjećanja na stradale i povrijeđene radnike, s ciljem odavanja počasti žrtvama povreda na radu i profesionalnih bolesti, odnosno u svrhu unapređenja zaštite na radu i smanjenja broja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi s radom.
Također, obilježavanjem ovog dana nastoji se uticati i na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i sa odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojoj svaki radnik ima pravo raditi u uslovima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.
Prateći definiciju sigurnosti i zdravlja na radu koja ukazuje da zdravlje nije samo odsustvo bolesti, obilježavanjem ovog dana promoviše se i značaj prevencije povreda na radu i profesionalnih oboljenja širom svijeta.
Ostvarenju ovih ciljeva doprinose svi, uključujući organe vlasti, poslodavce, radnike, ovlaštene organizacije za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu, udruženja za unaprjeđenje zaštite na radu, zdravstvene, naučno-istraživačke institucije i druge.
Iz Ministarstva podsjećaju da je u Federaciji Bosne i Hercegovine u toku provođenje reforme u oblasti zaštite na radu, u okviru koje je donesen novi Zakon o zaštiti na radu, koji je zasnovan na istim načelima kao i moderni zakoni iz ove oblasti koji su u primjeni i u drugim zemljama regiona.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print