Najljepši i najluksuzniji vrtovi svijeta

0
655

 

Stoljećima je čovjek stvarao vrtove. Neki od najstarijih bili su posvećeni bogovima Babilona, Egipta, Grčke i Perzije, a danas svjedočimo desecima različitih tipova, namjena, vrsta, ovisno o kontinentu, novcu i idejama.

Zbirka kaktusa

Bogati kraljevi i kraljice stvarali su vrtove ispunjene šarenim, aromatičnim cvijećem, u pratnji vode u pokretu. No, nestankom većine kraljeva i kraljica, tradicija nije izumrla. Danas mnogi bogati i slavni ljudi i dalje uzgajaju vrtove za vlastito zadovoljstvo, a neki od tih najluksuznijih vrtova širom svijeta danas su otvoreni za javnost.

  • “Keukenhof Gardens”: Prebogat s bojama

    Foto: Yahoo

    “Keukenhof Gardens”: Prebogat s bojama - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    “Keukenhof Gardens”: Prebogat s bojamaFoto: (Yahoo)

Jedan od njih je “Garden of Cosmic Speculation” u Škotskoj. Ovaj luksuzni vrt temelji se na nauci i matematici. Stvorili su ga arhitekti pejzaža Čarls Dženks (Charles Jencks) i Megi Kesvik (Maggie Keswick), koji su ga 1989. godine izgradili na vlastitom zemljištu u blizini Dumfriza.

Tu je i “Jardin Majorelle” u Maroku. Značajke ovog marokanskog ljepotana uključuju mermerne bazenčiće s raskošnim lotosima i lopočima, kao i ogromnu zbirku kaktusa. Također, više od 15 vrsta ptica živi na području ovog vrta.

Najveći cvjetnjak

Neki od najljepših nalaze se i u Vašingtonu. Vrtovi “Hillwood Estate” i “Museum & Gardens” u posjedu su Merdžori Meriveder (Marjorie Merriweather), svojevremeno najbogatije žene na svijetu. Vrt je kombinacija japanskog tradicionalnog vrta s američkim kolonijalnim stilom.

  • “Jardin Majorelle”: Krase ga lotosi i lopoči

    Foto: Yahoo

    “Jardin Majorelle”: Krase ga lotosi i lopoči - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    “Jardin Majorelle”: Krase ga lotosi i lopočiFoto: (Yahoo)

Vodeća turistička atrakcija na otoku Vankuveru je vrt “Butchart Gardens”, koji je uz sve to i kanadski nacionalni historijski lokalitet, dok Holandiju krasi “Keukenhof Gardens”. Ovaj vrt je najveći cvjetnjak na svijetu. Najpopularniji je u proljeće, kad je prebogat svakojakim bojama.

Dnevni avaz