16 godina Oružanih snaga: U Sarajevu predstavljen dio vojnih kapaciteta naše zemlje

 

Povodom 16. godišnjice obilježavanja uspostavljanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je u kasarni “Rajlovac” održana vojna vježba na kojoj su predstavljene operativne sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Vježba u kasarni “Rajlovac”, kako je navedeno, nije održana u punom kapacitetu, prije svega zbog poštivanja epidemioloških mjera i aktuelne situacije u vezi s koronavirusom, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić naglasio je kako su u kratkom roku predstavljene neke od sposobnosti OS BiH.

Za vrlo kratko vrijeme prikazane su neke sposobnosti Oružanih snaga BiH. Vidjeli smo vrijednosti koje imamo i drago mi je da 16. godišnjicu formiranja OS BiH ne proslavljamo samo na svečanim akademijama, već da možemo prikazati i operativne sposobnosti. Svim pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH čestitam 16. godišnjicu Oružanih snaga BiH”, rekao je Podžić.

Sifet Podžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: D. S./Klix.ba)

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naglasio kako je kroz niz aktivnosti znatno podignut nivo spremnosti Oružanih snaga BiH.

“Zbog ograničenosti i mjera uzrokovanih pandemijom, unutar OS BiH poštujemo određene restrikcije i opredijelili smo se da kroz prezentaciju sposobnosti svih rodova i službi pokažemo šta Oružane snage trenutno rade i koji nivo spremnosti imaju. Niz aktivnosti je znatno podigao kapacitet OS BiH kroz vježbe koje su realizovane na Manjači i ‘Brzi odgovor’, koja je organizovana s Vojskom SAD-a”, ističe Mašović.

Također, naglašava kako se u narednom periodu očekuje dodatna modernizacije Oružanih snaga BiH.

“Iz svega ovoga se vrlo jasno može vidjeti da pred nama stoji intenzivan proces modernizacije Oružanih snaga BiH. S velikom radošću očekujemo i proces realizacije finansijske pomoći s Republikom Turskom, gdje će se isporučiti i najsavremenija borbena vozila i borbeni sistemi”, rekao je Mašović.

Senad Mašović (Foto: D. S./Klix.ba)
Senad Mašović (Foto: D. S./Klix.ba)

Na kraju, ministar odbrane Sifet Podžić osvrnuo se i na trenutnu atmosferu unutar Oružanih snaga te naglasio kako dešavanja u državi svakako utječu i na vojnike, ali ne u mjeri kako određeni mediji to prikazuju.

“Ne bih bio pošten kada bih rekao da cjelokupna atmosfera ne utječe i na Oružane snage BiH, ali ne toliko koliko neki mediji spominju. Ovo su ljudi koji znaju svoje ovlasti i zakone i oni se ponašaju u skladu s njima”, rekao je Podžić.

izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print