Srednjobosanski kanton dobija Centar za ruralni razvoj

Vlada Srednjobosanskog kantona  na jučerašnjoj 49. redovnoj  sjednici održanoj u Travniku usvojila je Informaciju za uspostavljanju Centra za ruralni razvoj, a koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK -a.

“Tragom inicijative Općine Travnik i velikog broja ozbiljnih ljudi koji su se ostvarili u poljoprivredi, a zajedno sa saradnicima unutar Ministarstva sektora poljoprivrede izražena je ideja da se upostavi Centar za ruralni razvoj. Centar bi funkcionirao na način koji bi bio naknadno dogovoren, a sjedište bi bilo u Travniku s obzirom da je Općina Travnik ponudila iznaći rješenje u tom smislu. Ono što je od krucionalnog značaja i vizija Centra jest unaprjeđenje sektorske politike poljoprivrede u županiji. Cilj je ostvarivanje bolje komunikacije sa značajnom ulogom savjetodavne funkcije agronoma i inženjera spram proizvođača u svim sektorima poljoprivrede. U sljedećem razdoblju predstoje pristupni pregovori s Europskom unijom gdje se poljoprivreda pojavljuje kao posebna agenda koja je jako složena, a nama u Ministarstvu i proizvođačima na terenu bilo bi jako važno imati educirane i kapacitirane ljude koji bi mogli uvezati podršku proizvođačima i vladinim instituacijama kako bi svu tu politiku generirali i što bolje iskoristili. Naši potencijali i resuri su ogromni, a samim time i broj proizvođača.”, istaknuo je ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva SBK , Advan Akeljić.

Centar za ruralni razvoj okupljao bi sve zainteresirane općine koje bi preko svojih službi htjele i imale namjeru unaprjediti poljoprivrednu proizvodnju u svojoj lokalnoj zajednici. Pored općina i ustanova Centar bi okupljao i sve pojedince koji su na bilo koji način povezani s poljoprivrednom proizvodnjom i na taj bi im način olakšavao i međusobnu komunikaciju koja bi u doglednom vremenu dosegla višu razinu, a sve u svrhu jačanja poljoprivredne djelanosti Srednjobosanskog kantona.

 

izvor: viteski.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print