Održana četrnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Donji Vakuf.

0
459

Danas je u Velikoj sali općine Donji Vakuf s početkom u 16 sati održana četrnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Donji Vakuf.

Sjednica je započela vijećničkim inicijativama i postavljanjem vijećničkih pitanja.

Vijećnik Senad Balihodžić (DF) postavio je pitanje zašto se ne primjenjuje Zakon o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine u Općini Donji Vakuf obzirom da Općinsko vijeće insistira na provedbi zakona.

Vijećnik Amer Čolak (SDP) je tražio od vijeća da se ponovo pošalje upit Vladi Srednjobosanskog kantona obzirom da se iz vlade nisu očitovali nakon upita koji je vijeće poslalo na Tematskoj sjednici održanoj 13. aprila 2022. godine.

Azrudin Đulović (SDA) postavio je pitanje kada se očekuje nastavak radova na sanaciji puta u naselju Kamenjača.

Zatim je uslijedilo izjašnjavanje o zapisnicima s prethodne redovne i tematske sjednice, te usvajanje dnevnog reda. Sve stavke su dobile potrebnu većinu.

 

Prva tačka Dnevnog reda odnosila se na Odluku o načinu i postupku ostvarivanja subvencije za proljetnu sjetvu i ista tačka je nakon vijećničke diskusije usvojena sa 15 glasova ZA dok su 2 vijećnika bila sudržana.

Druga tačka, Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist Sportsko ribolovnog društva “Vrbas” Donji Vakuf je usvojena jednoglasno.

Treća tačka, Rješenje o produženju mandata predsjedniku i članovima Upravnog odbora Javne ustanove Centar za socijalni rad Donji Vakuf je usvojena jednoglasno.

Četvrta tačka, Rješenje o produženju mandata predsjedniku i članovima Upravnog odbora Javne ustanove Dječiji vrtić Donji Vakuf je usvojena jednoglasno.

Uslijedila je peta tačka,    Izvještaj o radu Javne ustanove “Dječiji vrtić” Donji Vakuf za 2021. godinu

Šesta tačka, Izvještaj o radu Javne ustanove Apoteka Donji Vakuf za 2021. godinu je usovojena jednogalsno.

Sedma tačka, Izvještaj o korištenju budžetske (tekuće) rezerve za period 01.01. – 31.12.2021. godine je nakon diskusije dobila potrebnu vijećničku većinu.

Osma tačka, Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine za period 01.01.2021. -31.12.2021. godine je također dobila potrebnu većinu.

Deveta tačka, lzvještaj o izvršenju Budžeta Općine za period 01.01. – 31.03.2022. godine je dobila potrebnu većinu.

Deseta tačka, Informacija o realizaciji Programa rada i zaključaka Općinskog vijeća za period januar – mart 2022. godine je dobila potrebnu većinu.

Jedanaesta tačka, Konačna lista studenata aplikanata za stipendiju akademske 2021/2022 godine je usvojena jednoglasno.