U Kaliforniji od jučer legalno do marihuane, kupci su u redovima stajali pred trgovinama

0
38

Prve prodavaonice u Kaliforniji u ponedjeljak su započele s prodajom marihuane za rekreativne svrhe, čime je ona postala najveća američka savezna država u kojoj je od ove godine dozvoljena ta praksa.

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016., osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane.

U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po kućanstvu, pod uvjetom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti također nije dozvoljena ni konzumacija.

Kalifornija je postala sedma američka država, uz Aljasku, Colorado, Oregon, Wisconsin, Massachussets i Washington DC u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe.

No, unatoč donesenoj odluci, najveći kalifornijski gradovi, Los Angeles i San Francisco tek trebaju početi izdavati lokalne dozvole, a dužnosnici Los Angelesa to su najavili za srijedu. S druge strane, od prvog dana nove godine proizvodi od kanabisa legalno se mogu kupiti u gradovima Oaklandu, Berkeleyu, San Joseu, Santa Cruzu, San Diegu te u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova.

Naime, da bi se kanabis mogao prodavati u trgovinama u rekreacijske svrhe, njihovi vlasnici moraju ishoditi dozvolu koju izdaje država, no prije svega je potrebno ishoditi lokalnu licencu.

U Kaliforniji, u kojoj je prodaja marihuane u medicinske svrhe legalna od 1996. godine, industrija ‘trave’ predstavlja veliki biznis, a daljnjem rastu tog tržišta zasigurno će doprinjeti i novi zakoni.

Pritom, procjenjuje se da kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijarda dolara te da bi mu vrijednost do 2020. mogla narasti na 6,4 milijarde.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here