Slavni Manchester United se prisjetio Sarajeva

0
17

Manchester United i FK Sarajevo, dva kluba koja se danas teško mogu dovesti u neku logičnu vezu. Ipak, na današnji dan prije 50 godina upravo je veliki Manchester United gostovao na Koševu. Ikone britanskog fudbala, George Best, Bobby Charlton i legendarni trener Matt Busby su tada predvodili Crvene đavole u okršaju sa ekipom Sarajeva, u sastavu: Muftić, Fazlagić, Vujović, Jasenković, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača i Anitć.

Bila je to prva utakmica četvrtfinala tadašnjeg Kupa šampiona, a 40.000 gledalaca na Koševu nije imalo prilike vidjeti golove, jer je susret nakon velike borbe završen rezultatom 0:0.

U revanšu će slaviti Manchester United slaviti pobjedu, ali ono što se tada dešavalo je manje bitno. Ono što je izuzetno zanimljivo jeste i da se slavni Manchester United danas prisjetio 15. novembra 1967. godine i utakmice u Sarajevu.

Naime, danas je na zvaničnoj stranici Uniteda osvanu kratki osvrt na utakmicu u Sarajevu, pod naslovom: “50 godina kasnije, šta se desilo u Sarajevu?”.

U Manchester Unitedu su povodom 50-godišnjice susreta na Koševu uspjeli pronaći neke zanimljive izjave učesnika ovog dvoboja u arhivama britanskih medija.

“Sarajevo ima bogatu historiju, svjetsku historiju, naravno. Međutim, igrači nisu bili previše zainteresovani za to, ali bili smo svjesni svega…Ljudi u Sarajevu su navijali za svoju ekipu i stvarno su htjeli da nas pobjede, tako da je to bilo zanimljivo putovanje”, izjavio je svojevremeno nekadašnji fudbaler Manchester Uniteda David Sadler.

Sadlerov timski kolega Alex Stepney se, s druge strane prisjećao puta u glavni grad BiH.

“Nije bilo kao danas. Danas igrači otputuju avionom, odigraju utakmicu i vrate se. Mi smo išli preko Dubrovnika, a onda smo se vozili autobusom šest sati kroz planine do Sarajeva. Bile su to prave peripetije”, prisjećao se Stepney.

Podsjetili su iz Manchester Uniteda i na poništeni, nazvavši ga kontroverznim, gol Vahidina Musemića i još na neke interesantne detalje sa utakmice na Koševu, ali ono što je najbitnije jeste sama činjenica da se i veliki Manchester United prisjetio gostovanja u Sarajevu.

SportSport.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here