utorak, 21 novembar 2017

S Svijet

Haški tribunal: Posjeta ljekara prije presude Mladiću može mu ugroziti zdravlje

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ljekari i Sekretarijat Haškog tribunala protive se posjeti ljekara iz Srbije optuženiku za genocid i druge ratne zločine u BiH Ratku Mladiću u sudskom pritvoru, prije nego što mu 22. novembra bude izrečena presuda, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Ljekari smatraju da bi takva posjeta, prije izricanje presude, “mogla ugroziti zdravlje” ratnog komandanta Glavnog Štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, prenosi BIRN-Justice Report.

Podsjećamo, upravnik pritvora u Ševeningenu ranije je odobrio da ovog optuženika za genocid i druge ratne zločine posjete ljekari iz Srbije.

U podnesku Raspravnom vijeću Sekretarijat Tribunala navodi da je 10. novembra dobio pismo ljekara iz pritvora “kojim su hitno zatražili da nijedna posjeta doktora ne bude dozvoljena nijednom pritvoreniku u pritvoru prije nego što Tribunal izrekne preostale dvije presude” Mladiću i šestorici bosanskih Hrvata.

Po pritvorskim ljekarima, takva posjeta bi “zaista mogla naškoditi zdravlju pritvorenika”.

Sekretarijat Tribunala obavjestio je sudije da je o tome konsultovao i nezavisnog specijalistu, uključenog u lječenje Mladića, koji se saglasio s mišljenjem da bi posjeta mogla naškoditi optuženom.

Pisma ljekara iz pritvora i nezavisnog specijaliste Tribunal nije objavio, već ih je zaveo kao povjerljiva.

Iz Sekretarijata Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ranije je rečeno da su Mladićevoj odbrani ponuđene “tri grupe datuma” za posjetu dvoje ljekara iz Srbije, kao i to da bi se ta posjeta mogla realizovati i ranije.

Usvajajući mišljenje ljekara, Sekretarijat je sada preporučio sudijama da posjeta ne bude dozvoljena Mladiću dok mu se ne izrekne prvostepena presuda.

Sudije Tribunala odbile su, krajem prošle nedjelje, zahtjev odbrane da izricanje presude ovom optuženiku za genocid i druge ratne zločine bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on fizički i mentalno sposoban da učestvuje u procesu.

Raspravno vijeće je ostalo pri ranijem stavu da je zdravstveno stanje Mladića “stabilno”.

Odbrana je tvrdila da se Mladićevo stanje, poslije tri moždana udara, pogoršava, da on nije adekvatno liječen u pritvoru i da tamošnji ljekari kriju dokaze koji to potvrđuju.

Mladićevi branioci tražili su da protiv šefa Medicinske službe u haškom pritvoru bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda.

Sudski Sekretarijat negirao je tvrdnju Mladićeve odbrane da joj nije dostavljena cjelokupna istorija bolesti optuženog, uključujući i dijagnostičke snimke.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011. godine preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu “Bronovo” na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. godine Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Prema navodima odbrane, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta smatraju da je neophodno bolničko liječenje.

Mladić, ratni komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

izvor:bhrt.ba

Hari

Slušaj uživo!