utorak, 21 novembar 2017

S SBK

Održana manifestacija “Dan polja hibrida kukuruza Bugojno 2017

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Mnogi poljoprivredni proizvođači i stočari prisustvovali su prezentaciji hibrida, koji su zasijani na oglednim poljima u ovom dijelu općine.

Organizator događaja bila je Općina Bugojno, u suradnji s Federalnim zavodom za poljoprivredu iz Sarajeva, Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, BC-institutom za oplemenjivanje bilja d.d. Zagreb, Pioneer sjemenom d.o.o. Zagreb i sjemenskom kućom Singenta iz Šamca.

Predstavnici ovih sjemenskih kuća predstavili su zasijane hibride kukuruza, istakavši kako su iznenađeni postignutim rezultatima, uzmu li se u obzir vremenski uvjeti koji ove godine nisu išli na ruku poljoprivrednim proizvođačima.

Zadovoljni su i poljoprivrednici Muhamed Puljarga i Đulsum Basara iz bugojanskog naselja Gračanica, na čijem zemljištu su formirana ogledna polja hibrida kukuruza.

Primjenili smo sve potrebne agrotehničke mjere, tako da imamo ekstra prinose i veoma kvalitetan kukuruz. To su danas potvrdili i predstavnici sjemenskih kuća, koji su kazali da ove godine nisu imali bolje oglede. Mi, inače, sijemo oko dvanaest hektara kukuruza, a ogledna polja zauzimaju površinu od jednog hektara, kazao je Muhamed Puljarga.

U ime organizatora manifestacije, dobrodošlicu prisutnima poželjela je stručna suradnica u Općinskoj službi za poljoprivredu Bahira Abdibegović.

Ona je zahvalila svima koji podržavaju manifestaciju “Dan polja hibrida kukuruza”, istakavši da je ona od velikog značaja za poljoprivrednike i stočare.

Na značaj prakticiranja oglednih polja ukazao je, ovom prilikom, i agronom Šefik Abazović.

Po njegovim riječima, manifestacija je već postala tradicionalna, a održava se s ciljem pružanja pomoći proizvođačima kukuruza da odaberu najbolju sortu.

Želja nam je, također, da dovedemo što veći broj sjemenskih kuća u naš grad, i da poljoprivrednike upoznamo o nekim novim hibridima, pronalascima i onome što se radi u laboratorijama, naglasio je Abazović.

Čestitku na postignutim rezultatima poljoprivrednicima uputio je predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić, najavivši i u narednom periodu pomoć lokalne zajednice svima onima koji se bave poljoprivredom.

Među brojnim gostima manifestacije bio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Godina je bila katastrofalna za sve proizvodnje, i ovo što vidimo na ovoj parceli je za svaku pohvalu. Ovakvi skupovi poljoprivrednika su veoma važni i korisni za njihov budući rad, naglasio je.

Za sudionike manifestacije organiziran je zajednički ručak i dodjela nagrada, koje su osigurali proizvođači sjemenskog kukuruza i bugojanski gospodarstvenici.

Hari

Slušaj uživo!