Ekologija / Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stepena toplija

0
18

Više od četvrtine Zemljine površine postat će mnogo više suho čak i ako čovječanstvo uspije ograničiti globalno zatopljenje na dva stepena Celzijusa, upozoravaju naučnici.

Ali ako se zatopljenje zadrži na 1,5 stepenu, to bi moglo ograničiti sušenje za desetinu, čime bi se spasile dvije trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stepena, piše u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change, prenosi Hina.

Zatopljenjem od 1,5 stepeni će dijelovi južne Europe, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – doma oko petine čovječanstva – “izbjeći znatnu aridifikaciju” predviđenu pod dva stepena Celzijusa, istaknuo je Su-Jong Jeong sa univerziteta za nauku i tehnologiju u kineskom Shenzenu, jedan od autora studije.

“Postizanje granice od 1,5 stepeni bio bi važan čin smanjenja vjerovatnosti aridifikacije i povezanih posljedica”, rekao je Jeong.

On je sa grupom naučnika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zatopljenja kako bi predvidio obrasce sušenja tla.

Aridifikacija je velika prijetnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla te gubitak biljaka i drveća ključnih za apsorpciju ugljikovog dioksida koji grije Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara te se utječe na kvalitetu vode za piće i poljoprivredu.

Naučnici su došli do zaključka da će u slučaju zatopljavanja od dva stepena, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 posto sveukupne površine Zemljinog tla postati više suho.

Ali ako će ono iznositi 1,5 stepeni, taj bi se učinak mogao smanjiti na osam ili deset posto sveukupne površine.

Radiosarajevo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here